Свободата и силата са на улицата - хайде на лостове!

мин. четене

Извайваме се на улицата. Тя ни е втори роден дом. Там вдишваш живота с пълни дробове и се изсичаш като човека, който искаш да бъдеш – готов да посрещне всяко предизвикателство с изпъчени гърди.

И когато става въпрос за мускулите и здравето ни, не ни е любимо да се гъчкаме във фитнеса. Трябва ни друг тип желязо. Времената се менят, поколенията се застъпват, но лостът и успоредката си остават ключови за развитието и усъвършенстването на тялото. И духа! Заедно с дисциплината – необходима във всички аспекти на изграждането ни като личности. Затова разгряваме рамена и стави – и се гмурваме във кофичките, набиранията, лицевите опори.

Калистениката или тренировката със собственото ни тегло е известна още от времето на древните гръцки и египетски войни, използвали свободни упражнения, за да подготвят физиката си за битка. Този подход е споменат като основен тренировъчен компонент на спартанците в докладите на персийски разузнавачи преди битката при Термопилите. Дори индийските борци са го използвали, извлечен от йога практиките. Дали са иранските пехливани или пък източните майстори по бойни изкуства - калистениката е с дълбоки корени, които дават плодове и до днес  - например в ежедневието на прословутите американски морски пехотинци.Упражненията със собствено тегло имат едно основно предимство – те ангажират цялата мускулатура на тялото в синхрон, за разлика от работата с различни мускулни групи с изкуствена тежест. С движения и пози, естествени за тялото, практиката е по-благосклонна към ставите и сухожилията.

Но дори тренировките на лостове под открито небе да носят истинския вкус на свободата и силата, те също имат нужда от обществена подкрепа. Това не са просто едни момчета, които се раздават в задния двор – а цяла стрийт култура, която има своя жаргон, канали в социалните мрежи, герои и сцена.

Първият официално регистриран клуб по уличен фитнес в България е Street Workout Bulgaria. Клубът е регистриран към българската федерация по спортна гимнастика и официален член на световната федерация по уличен фитнес – WSWCF. Тяхната цел - да хванат тази вълна и да организират естественото улично движение, да осигурят ресурси, с които да развиват база, да осигурят сцена, на която да се изявяват ентусиастите.

И имат съвършения партньор в това геройство. Има брандове, които са естествено и органично свързани с движението и спортуването, говорят на езика на младите, пълни с ентусиазъм хора. Сред тях е и Rexona. Новата им серия Rexona Maximum Protection предоставя превъзхождаща формула спрямо стандарта на пазара, което променя концепцията за ежедневна защита против изпотяване.Продуктите им предоставят подобрена формула на патентованата Rexona Motionsense Technology, която разпознава процеса на изпотяване при движение и ни защитава от дискомфорта, който той причинява. Формулата на Maximum Protection съдържа тройна защита против изпотяване при топлина, стрес и движение – ситуации, които един спортуващ най-често среща като причинители на изпотяване. Серията съдържа 4 женски варианта и 3 мъжки. Всеки от тях гарантира дълго часова защита против изпотяване и неприятни миризми.

Rexona и Street Workout Bulgaria са геройският тандем, който застава редом всички онези, които искат да се разкършат на лоста и да водят един здравословен и активен начин на живот на пук на цялото забързано ежедневие и заседналост пред мониторите. Първото им съвместно събитие Urban Sport се проведе на 1 май в Северен парк, София. Донесе тръпка, която ще се помни дълго време. А със сигурност ще очакваме и много бъдещи подобни прояви, които ни вдъхновяват да станем и ние машини!

Какво чакате? Слънцето свети ярко, денят е прекрасен. Хайде на лостове!


Още по темата: