Първата корица на Playboy, за която Мерилин Монро всъщност не е позирала

мин. четене

На днешния ден през 1953 г. е отпечатан първият брой на еротичното списание Playboy. Образът на Мерилин Монро разпродава бързо изданието, а марката скоро се превръща в нарицателно и осигурява на собственика Хю Хефнър живот на милионер, винаги добре придружен от полуголи, красиви жени. 

Голата истина за първата корица обаче не е особено бляскава и дори звучи като експлоатация и нарушаване на основни права.

Емблематичната руса бомба (родена Норма Джийн Бейкър) всъщност изобщо не е позирала за списанието, пише списание Biography. Когато покойният Хю Хефнър използва "прочутата гола Мерилин Монро" (точните думи, изписани върху бляскавата първа корица на изданието), за да лансира стила на живот и забавление на мъжете – и легендарната му марка Playboy като цяло – през 1953 г., Монро не е дала съгласието си за използването на изображенията, снимани значително по-рано.

Още по-зле: Хефнър не е платил на самата Мерилин нито цент. 

Всъщност Монро е направила голите снимки, защото е трябвало да плаща сметките си - нищо неочаквано. През 1949 г. тя е безработна и се съгласява да позира гола за pin-up фотографа Том Кели в замяна на 50 долара. Това е описано в книгата Marilyn: Her Life in Her Own Words, написана от нейния приятел Джордж Барис през 1995 г.

Барис отбелязва, че снимките са продължили общо два часа, като Монро е накарала Кели да обещае, че ще изглежда неузнаваема на фотографиите.

В документите за издаване на серията Red Velvet, както са известни изображенията, актрисата се подписва като Мона Монро. Причината? "Не знам защо, освен че може би исках да се защитя", казва Монро на Барис за мемоарите си.

"Бях нервна, смутена, дори се срамувах от това, което направих и не исках името ми да се появи в изданието."

Така или иначе, Кели в крайна сметка продава снимките за 900 долара на Western Lithograph Co., а изображенията са публикувани по-късно като част от pin-up календара "Златни мечти". Междувременно, само една година след като позира за снимките от отчаяние, Mерилин започна да се приближава към истинския успех като актриса.

Основателят на Playboy е запленен от нея. Хю Хефнър научава за календара преди да стартира списанието си и купува правата върху голите снимки на Монро през есента на 1953 г. срещу 500 долара.

Както е описано в първия брой на Playboy: "Всъщност имаше два кадъра, заснети през 49-та, точно преди прекрасната блондинка да получи първата си роля във филм. Когато се появиха като календарно изкуство, те й помогнаха да катапултира до звезда. Избрахме по-добрата от двете снимки."

Продължава на следващата страница...


Още по темата: