Певецът, който вдъхнови Pink Floyd да напишат песен за Украйна

мин. четене

Повечето от вас вероятно вече са чули новата песен на Pink Floyd – “Hey, Hey, Rise up”, посветена на Украйна. Парчето е първата оригинална творба на рок легендите от издаването на албума Division Bell през 1994 г.

Това, което истински отличава Hey Hey Rise up, обаче е присъствието на един от най-известните украински музиканти Андрий Хливнюк от група BoomBox. Самият аз не веднъж съм се улавял да си подрънквам тяхната песен Eva на акустична китара.

Хливнюк грабна вниманието на света още преди песента на Pink Floyd със своят мощен глас и кратко изпълнение на „Oй, червена калина на поляната“ (патриотична украинска песен) пред църквата „Света София“ на центъра на Кийв – в бойна униформа и с автомат в ръка. Именно публикацията в Instagram на това изпълнение беше използвана и ремиксирана от Pink Floyd.

Кой е Андрий Хливнюк?

Андрий Хливнюк е роден на 31 декември 1979 г. в Черкаси, тогава в Украинската ССР в състава на СССР. Учи в музикалното училище в клас по акордеон. През 2001 г. печели награда на фестивала "Перлата на сезона" и музикантите, с които свири, се преместват в Кийв. В столицата Андрий се интересува от джаз и суинг, пее с Acoustic Swing Band. По-късно от членовете на три групи - Acoustic Swing Band, Dust Mix и "Тартак" - се формира групата "Графит", в която Андрий е вокалист.

През 2004 г. Хливнюк, заедно с китариста на група "Тартак" - Андрей "Муха" Самойло, събира фънки груув групата BoomBox. В продължение на няколко години групата придобива голяма популярност в Украйна и Русия. През април 2005 г. е записан първият им албум Melomania – само в рамките на 19 часа. През 2006 г. издават втория си диск Family Business, който получава златен статут в Украйна (продадени са повече от 100 хиляди негови копия).

Хливнюк е продуцент на албума на украинската певица Надин, с която изпълнява съвместна песен озаглавена „Не знам“ през 2007 г., а след това заснема и видео към сингъла. Дуетът получава наградата „Най-неочакваният проект на годината“.

През лятото на 2007 г. композицията Watchmen се появява в ефира на руските радиостанции, а през есента песента Ta4to влиза в ротацията на московските радиа. С течение на времето руските звукозаписни компании проявяват интерес към BoomBox и те подписват договор с Monolith за издаване на албумите Melomania и Family Business в Русия, които излизат там на 10 юни 2008 г. През август 2009 г. Хливнюк, заедно с Евгений Кошев и Потап, предоставят гласовете си за дублажа на френския паркур трилър 13th District: Ultimatum. Андрий озвучава френския полицай Дамиен.

През декември 2009 г. групата издава съвместен албум с киевския DJ Tonique. На 24 юни 2010 г. в Кийв се състои представянето поредния техен албум - All Inclusive, а в края на 2011 г. излиза албумът "Средний вик".

Хливнюк бива поздравен от своя почитателка, че участва в отбраната на Кийв.

Снимка: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES

През 2012 и 2013 г. Хливнюк печели наградата Yuna за най-добър текстописец. През 2016 г. печели същата награда в категорията за най-добра песен (“Злива“) и най-добър дует (Джамала, Андрий Хливнюк, Дмитро Шуров – „Злива“). През 2015 г. е част от журито на X-factor в Украйна.

Група BoomBox са свирили в редица други европейски страни, САЩ и Канада. През 2015 г. провеждат десетгодишно юбилейно турне в Северна Америка.

Прочетете за съдбата на Андрий по време на войната на следващата страница...

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: