Pearl Jam: По-голям успех от този щеше да ни премаже

мин. четене

Повече от 20 години изминаха от дебютния албум на Pearl Jam – Ten. Албум, който повечето днес 40-годишни помнят като разместващ пластовете в алтернативната музика. Издаден през далечната 1991 г. в Сиатъл, този албум и до днес се обсъжда от меломаните, но и от самите музиканти в бандата – защо е толкова значим, велик и превърнал се в класика за гръндж течението.

В този период на сцената излиза „Smells Like Teen Spirit“ на Nirvana и всички слушат само това. Албумът Nevermind превзема света и  целият рок пейзаж внезапно се измести към тихоокеанския северозапад. Групи като Soundgarden, Pearl Jam и Alice in Chains се превърнаха в най-големите групи в света.

От дистанцията на времето Pearl Jam се обръщат към този момент, когато изгрява и тяхната звезда.

„Може би беше време за празнуване, но ние не бяхме особено доволни от това как се случиха нещата с дебютния ни албум Ten“, казват момчетата от Pearl Jam за онлайн изданието wearethepit.com.

Първоначално пускат дебютния си запис като повод да пуснат все пак някакъв албум, но светът скоро се вкопчва в Ten по начин, който предизвика сеизмични промени и мигновена известност. Както обаче казва Крис Корнел, Еди Ведър не е толкова доволен от начина, по който групата израства толкова бързо, казвайки:

„Мисля, че Еди искаше групата да бъде като R.E.M. Да има група, с която да пътува години наред във ван от участие на участие, за да си плаща сметките, а след това чак да стане световно известна. Мисля, че той Еди беше критичен към миксовете в Ten и как всичко стана твърде комерсиално.”

И такава нагласа има не само вокалът Еди Ведър. По-голямата част от групата мрази огромния реверберационен звук, заложен от покойния продуцент Рик Парашар. Този саунд прави всичко да звучи титанично и дълбоко, но това не е била идеята на Pearl Jam.

Китаристът Стоун Госард казва:

„От музикална гледна точка, все още изглежда някак нереалистично. Но това само доказва, че моите уши не чуват това, което чуват феновете. Докато известността на групата продължаваше да расте, Еди беше все по-объркан от собствената си слава. Той казваше: „Искам да бъдем велика група, не безлична и не на всяка цена. Като Pink Floyd. Можем да направим такава банда“.

Ведър се изправя пред бързодобитата си слава и казва:

„Чувствах, че с по-голяма популярност от тази, ще бъдем премазани от славата. Главите ни ще се пръснат като зряло грозде от прекаления натиск. Знаех, че не се справяме особено красиво, но в същото време нашия мигновен успех е като да си грациозен в битка. Просто се опитваш да се измъкнеш жив оттам.

Държахме се здраво един за друг и за музиката.И това беше нашата формула за успеха.”

Групата дори са на крачка от разпадането, но Майк МакКрийди си спомня, че тогава просто са усетили, че трябва да натипснат бутона „Пауза“. Затова отхвърлят огромни възможности като турнета на големите стадиони в САЩ и дори предложение за реклама на Calvin Klein за Еди Ведър.

„Трябваше да се отдръпнем, защото всичко това щеше да се разпадне. Така и направихме“, казва фронтменът.

В годините след издаването на Ten, групата прави опити да коригира своето усещането си за нереализирано щастие. Въпреки че инженерът Брендън О`Брийн в крайна сметка прави нов микс на Ten, както групата го иска, енергията вече е изчезнала . А звукът повече прилича на втория им албум Vs.

Истински добрите концерти обаче се случват наживо и това прави Pearl Jam толкова обичани. Госард казва:

„Начинът, по който живеем в песните и това, което те означават за всички нас сега, е невероятна химия. От гледна точка на какво означават парчетата за публиката - преди колко време са написани песните ни, а те все още вълнуват хората и още разкриват нови емоции. Студийният запис на Ten може да не беше това, което от Pearl Jam искаха, но само да знаете как стадионите пееха песните....“

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: