От Инстаграм инфлуенсър в затворник

мин. четене

Топ инфлуенсърът в Instagram Hushpuppi беше осъден на над 11 години затвор в САЩ за финансови измами и пране на пари. Hushpuppi с истинско име Рамон Абас от Нигерия парадирашe с луксозния си живот в социалната мрежа и с това събра 2,8 милиона последователи. Привлече обаче и вниманието на разследващите в САЩ, които започнаха разследване, довело първо до деактивиране на профила му, а след това и до присъда.

Съдът в Лос Анджелис присъди глоба от 1,7 млн. долара като компенсация на две жертви на измама от негова страна. Абас ще излежи присъдата си от 135 месеца във федерален затвор. Миналата година той се призна за виновен в пране на пари.

 

Рамон Абас направи признания и, че се е опитал да открадне повече от 1,1 млн долара от човек, който е искал да финансира ново детско училище в Катар, гласи съдебна документация от Калифорния. Измамникът е подмамил жертвата си да осигури средства за училището, като е играел ролята на банков служител и е създал фалшив уебсайт.

Но това не е всичко. Hushpuppi призна и за още схеми за компрометиране на кибер и бизнес имейли, които кумулативно са причинили повече от 24 млн долара загуби, твърдят от Министерството на правосъдието на САЩ.

„Рамон Абас се насочи към американски и международни жертви, като така се превърна в един от най-успешните манипулатори на пране на пари в света“, каза Дон Алуей от ФБР, Лос Анджелис.

Инфлуенсърът е използвал своите профили в социалните мрежи, за да спечели известност и да се хвали с огромното богатство, което е придобил чрез измами, онлайн и банкови кражби и други кибер измами.

Тази присъда е резултат от дългогодишно сътрудничество между правоприлагащите органи в множество страни и трябва да изпрати ясно предупреждение към международните измамници, че ФБР ще търси справедливост за жертвите, независимо дали престъпниците действат в или извън границите на Съединените щати.

Абас се извини за престъпленията си пред съдията по делото в ръчно написана бележка. Той посочи, че ще изпрати лични свои средства на жертвите си.

 Луксозният начин на живот на Абас приключи внезапно през 2020 г., когато той беше арестуван, докато живееше в Дубай. Неговият акаунт в Instagram включваше скъпи коли и дизайнерски дрехи и беше много далеч от скромния му произход. Баща му е бил таксиметров шофьор, а майка му е продавала на пазара.

А междувременно в Twitter... 

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: