Олимпийският шампион, който обърна гръб на Русия

мин. четене

Александър Лесун не помни много за Съветския съюз – роден е там през 1988 г., три години преди разпадането му. Това все още е държавата, посочена в паспорта му. Израснал е в Беларус през 90-те години на миналия век, като през цялото време е гледал назад за вдъхновение - назад към дните на съветските спортни постижения. Понякога дори е изпитвал ревност, слушайки историите за това как са стояли нещата за атлетите, докато е мечтаел някой ден да стане олимпийски шампион.

Спортът беше огромен приоритет за СССР, но новосформираните държави като Беларус не можеха да си позволят същата инвестиция, пише BBC. За Лесун да се опита да успее като млад спортист, означава да се бори за оцеляване. Когато през 2009 г. се появява шансът да започне да се състезава за Русия, той веднага се съгласява, и то не само защото това означава по-добро финансиране.

"Бях горд да се състезавам под руския флаг. Баба ми е рускиня, имам много роднини в Русия. Русия винаги е била нещо скъпо за мен, нещо силно, велико. Не говоря за политика или армия, говоря за хора, за естествена красота. Винаги съм се чувствал свързан с Русия", казва 33-годишният атлет.

След 2009 г. Лесун печели 14 медала от Световно първенство за Русия по модерен петобой, четири от които златни. През 2016 г. в Рио той става олимпийски шампион. В края на февруари 2022 г. обаче решава никога повече да не се състезава за Русия.

"Напуснах всичките си спортни позиции на 22 февруари и след два дни започнаха всички събития в Украйна", казва той. 

"Какво почувствах? Мога ли да използвам псувни в това интервю? Да кажа, че бях шокиран, означава да не кажа нищо. Разбрах, че светът никога повече няма да бъде същият."

Лесун няма "план Б". Той описва решението си като импулсивно. Той няма други предложения, затова е започнал друга работа, която не е пряко свързана със спорта. Александър се оказва един от малкото спортисти, които се изказват срещу войната в Украйна. Още по-малко са предприели действията, които той предприема – отказвайки да представя страната като начин за изразяване на опозиция.

Режимът в Русия превърна говоренето в много рисковано начинание, което може да има сериозни последици. Хиляди бяха задържани по време на антивоенни протести. Да се нарича това, което руското правителство определя като "специална военна операция" в Украйна, инвазия или война е забранено със закон. По време на интервюто с BBC Лесун внимателно избягва употребата на тези думи и категорично заявява: "Ситуацията вътре в Русия става изключително тежка."

"Преди можеше да те задържат за 15 дни за участие в публичен протест. Сега можеш да бъдеш в затвора три години. Или дори 15 години за някои други видове протести."

Това има отношение към броя на публичните личности, които се изказват и към това какво избират да кажат. Някои, включително тенисистката Мария Шарапова, се ограничиха да изразят надежда за мирно разрешаване на т.нар. "криза в Украйна".

Друг руски тенисист - Андрей Рубльов, шестият в света, написа "Без война, моля" на обектива на телевизионна камера след мач в Дубай през февруари. Световният номер две Даниил Медведев говори за "насърчаване на мира". Това беше преди новия закон, който може да доведе до 15 години затвор за разпространение на всичко, което властите смятат за "фалшиви новини" относно военните. Оттогава повечето руски спортисти мълчат.

Медведев и Рубльов успяха да продължат да играят под неутрален флаг, докато много международни спортни организации забраниха на руснаците да се състезават напълно. Наскоро имаше дискусия дали  трябва им да бъде позволено да се състезават "под неутрален флаг" в Обединеното кралство, а спортният министър Найджъл Хъдълстоун заяви, че спортисти като Медведев трябва да предоставят "писмена декларация", че са "истински неутрални".

Дори и да има по-голям брой руски спортисти, които се противопоставят на войната в Украйна, те се страхуват от последствията от публичното оповестяване. Това може да ги направи престъпници в родната им страна. Някои дори се страхуват от репресии срещу членове на семейството им.

А има и такива, които се абонират за версията на Кремъл за събитията.

Продължава на следващата страница...


Още по темата: