На дъното на рая - новата скандална биография на Бурдейн

мин. четене

"Увлекателна, проникновена, но често мрачна книга, чиято откровеност преминава границата дотолкова, че става неудобно" - това е новата неоторизираната биография за Антъни Бурдейн, която разкрива неизвестни досега подробности за живота и последните му дни, непосредствено преди  да се самоубие във хотелска стая във Франция на 8 юни 2018 г.

Down and Out in Paradise: The Life of Anthony Bourdain на журналиста Чарлз Леерсен, която се появи на книжния пазар през октомври, се основава на съобщения и имейли от телефона и лаптопа на Бурдейн, предизвика спорове още преди издаването си. По-малкият брат на Бурдейн, Кристофър, нарече книгата "нараняваща и клеветническа измислица", приятели и колеги на Бурдейн изобщо отказват да разговарят с Леерсен.

Книгата съдържа нелицеприятни подробности за Бурдейн и цитира лична кореспонденция от последните дни и часове преди самоубийството на Бурдейн, като не е ясно как журналистът е получил достъп до телефона и лаптопа на Бурдейн – имуществото му се контролира от съпругата му  Отавия Бусия-Бурдейн, с която не беше разведен официално до смъртта си, въпреки връзката си с актрисата Азия Ардженто.

И все пак Леерсен успява да получи достатъчно информация, за да осигури материал за "книга, чиято откровеност преминава границата дотолкова, че става неудобно", пише Джей Оливър Конрой за британския Guardian. И дава за пример как Леерсен използва последните съобщения на Бурдейн с италианската актриса Азия Ардженто, с която споделя последните години от живота, за да определи връзката им като „безвкусен епиграф“. 

На дъното на рая

Заглавието Down and Out in Paradise е препратка към Down and Out in Paris и London ("На дъното в Париж и Лондон") на Джордж Оруел – любима книга на Бурдейн и модел за неговия бестселър Kitchen Confidential. То обаче съдържа в себе си въпроса, който мнозина си задават от първия момент, когато беше съобщена новината за самоубийството му във Франция.

Как някой, който е толкова обичан и от когото се възхищават милиони хора по света, човек, който има най-добрата работа в света  както беше казал веднъж самият Бурдейн: „пътувам по света, ям много глупости и всъщност правя каквото си искам“), би могъл да е толкова нещастен, че да посегне на живота си? 

 

“I travel around the world, eat a lot of shit, and basically do whatever the fuck I want,” Anthony @Bourdain says. https://t.co/6FUhyZAGZq pic.twitter.com/Xe20bRoLr7

— The New Yorker (@NewYorker) February 12, 2017

 

Чарлз Леерсен описва живота на Бурдейн, довел до самоубийството му, като "изолиран" и твърди, че той си е "инжектирал стероиди, пиел е до загуба на съзнание и е посещавал проститутки, както и че почти е изчезнал от живота на 11-годишната си дъщеря".

И ако в началото умело "скицира детството му на бъдещ бунтар от предградията, периодът в колежа, както и ранната му кариера като обикновен готвач, който осъзнава, че "обича да пише за храната толкова, колкото и да я приготвя", то нататък "нещата започват да се разпадат", според  Джей Оливър Конрой.

 Въоръжен с информация, получена от поверителни интервюта, а очевидно и от телефона и лаптопа на Бурдейн, Леерсен описва човек, който в края на живота си е трудни отношения със семейството си и се превръща в "шеф от Ада" (boss-from-hell). Бурдейн не само неприятен, а "извънредно неприятен човек", който с поведението си отчуждава дългогодишни свои приятели.   

 

Чарлз Леерсен спекулира, че Бурдейн се е борил с усещането, че е постигнал всичко материално, за което жадувал като по-млад е, но се е превърнал в човек, когото презира – богат, раздразнителен и обидчив, самотен и нуждаещ се от постоянно себеутвърждаване.

Въпреки цялата си проницателност Down and Out in Paradise е помрачена от посоката, към която постоянно се връща автора  - постоянно да обвързва живота на Бурдейн с обстоятелствата на неговата смърт. "Това променя Бурдейн. Самоубийството му може да е било последното, което прави в живота си, но едва ли е най-интересното", пише Джей Оливър Конрой.  


Още по темата: