Мръсен въздух - по-малко деца

мин. четене

Какво дишаме? И защо го виждаме? Вчера София се "възкачи" на 35-о място по мръсен въздух в световната ранглиста, по данни сайта за качество на въздуха air-quality. Намираме се в жълтия сектор по замърсяване с фини прахови частици, като най-зле е въздухът в югоизточните и североизточните райони на столицата – "Левски Г", жк. "Изгрев", "Младост 1 А", както и районът на Околовръстния път в посока Герман.

Най-чист е въздухът над "Бъкстон" и "Хиподрума". Честито на печелившите. Останалите обаче дишаме какво ли не. 

От Столичната община постоянно уверяват, че са предприели мерки, включително извънредни проверки на източници на замърсяване и строителни обекти. Това, което реално правят обаче е да отправят призиви към гражданите да ограничат използването на лични автомобили. 

Видими резултати няма. Има само въздух, който се вижда, а не би трябвало да е така. 

Отделно Общината призовава гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление. При тези цени на тока и газта познайте колко домакинства са последвали съвета? 

Финансовото измерение на мръсния въздух обаче е последната ни грижа, особено щом вземе предвид последните проучвания, според които замърсяването може да повлияе на качеството на спермата на мъжете в репродуктивна възраст и по-специално на подвижността на сперматозоидите. Следователно способността на сперматозоидите да плуват в правилната посока е силно компрометирана за живеещите в "Левски Г" и "Младост 1А".  

Ново проучване доказва това, като за целта е анализирана спермата на повече от 30 000 мъже в Китай, пише Guardian. Изводите сочат, че колкото по-малък е размерът на замърсяващите частици във въздуха, толкова по-голяма е връзката с лошото качество на спермата. Изследователите смятат, че тези открития подчертават още една причина за необходимостта от намаляване на излагането на мръсен въздух за мъжете в репродуктивна възраст. Излагайте се на други места, момчета!

Продължава на следващата страница...


Още по темата: