Москва национализира фабриката на Renault - и възражда Москвич!

мин. четене

Falcon 9 на Space X? Кабриолети, „джипове, джетове“ (както се пее в една древна народна песен)? Не! Само една кола остава завинаги в мъжките сърца. За нея мечтаем тайно докато се преструваме, че се наслаждаваме на бавареца…

И сега тя се завръща! Като феникс от жарта разперва криле и се извисява над подлия евроатлантически капитализъм. Дами и господа, Руската федерация представя – Москвич: Възраждането!

Русия национализира голяма фабрика, принадлежала на Renault, и възнамерява да я използва, за да възроди известния автомобил Москвич от съветската епоха в това, което френският автомобилен производител категоризира като „отговорен избор“ за хилядите си служители в Русия.

Изглежда, че този ход е първото голямо прехвърляне на частни активи в държавни ръце, след като руски служители заплашиха  да национализират западния бизнес, напуснал заради нахлуването на Москва в Украйна.

„Реших да определя фабриката като актив на града и да възобновя производството под историческата марка Москвич, обяви кметът на Москва Сергей Собянин.

„Ще отворим нова страница в историята на Москвич през 2022 г.“, добави той, обещавайки да запази „повечето“ от персонала и подизпълнителите на завода на Renault.

Емблематична съветска марка, автомобилите Москвич бяха навсякъде по улиците на Съветския съюз (и родните бг улици…) в продължение на десетилетия. Производствената компания е обявена в несъстоятелност през 2006 г., 75 години след пускането на първия си модел и пет години след производството на последния си автомобил.

В изявление, предадено от Reuters, Renault описа продажбата на мажоритарния си дял в Автоваз на NAMI и 100% акции в Renault Русия на град Москва като „отговорен избор“.

„Днес взехме трудно, но необходимо решение и правим отговорен избор спрямо нашите 45 000 служители в Русия“, каза главният изпълнителен директор Лука де Мео, цитиран oт The Moscow Times.

Де Мео каза, че този ход е запазил способността на Renault да се върне в Русия в бъдеще, „ако контекстът е различен“. Renault потвърди безкасово отписване от близо 2,29 милиарда долара, за да отрази потенциалните разходи за спиране на операциите в Русия.

Renault започва производството на автомобили в Русия като част от съвместно предприятие с град Москва през 2005 г. Компанията, която имаше най-голяма експозиция на руския пазар сред западните производители на автомобили, спря операциите в завода си в Москва през март 2022 г. заради нахлуването на Русия в Украйна.

Министерството на промишлеността и търговията на Русия заяви също, че 68 процентовият дял на Renault в руския автомобилен производител Автоваз ще бъде прехвърлен на автомобилния институт на министерството NAMI, който е участвал в създаването на автопарк от президентски автомобили.

Можем ли да очакваме завръщането на още една съветска класика? 

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: