Любовта от пръв поглед идва на втората минута

мин. четене

Казват, че любовта пламва от пръв поглед, но учени доказаха, че не е точно така. Според ново проучване, реалното време, необходимо човек да се влюби, е две минути, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Учени от Еврейския университет в Ерусалим установили, че перфектно съчетаните двойки се синхронизират на биологично ниво в рамките на 120 секунди на първата им среща. Изследвани са биологичните параметри като потенето, физическите движения, очите, погледа и обонянието,  когато мъжете и жените се виждат за първи път на бързи срещи.

Двойките, които са привлечени един от друг, имат сходни нива на потене на кожата - индикатор за биологично синхронизиране и това се случва до втората минута. Изследването показва също, че в повечето случаи жените са по-привлечени от мъжете, отколкото обратното.

По време на бързите срещи потенциално добрите двойки също синхронизират физическите си движения - усмивки, кимане, движения на ръцете и краката. Изследването, публикувано в Scientific reports, обяснява, че свързването с партньора зависи от това доколко добре можем да синхронизираме телата си.

Класическите еволюционни теории за този тип селекция наблягат на непосредствени и статични характеристики като форма на лицето, цвят на косата и показатели за плодовитост като широк ханш и бедра. Те обаче не обясняват как първоначалното привличане се развива във времето, нито пък отчитат взаимните физиологични или поведенчески адаптации, когато двама души се чувстват взаимно привлечени.

Изследването е направено сред 32 хетеросексуални студенти - 16 мъже и 16 жени, търсещи романтична връзка. Не се посочва колко от двойките, посочени като успешни по физиологични показатели, са станали такива в действителност.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: