Дания със специални екипи в протест срещу погазването на човешките права в Катар

мин. четене

Националният отбор на Дания ще носи изчистени екипи по време на световното първенство по футбол в Катар, с които ще протестира срещу погазването на човешките права в страната домакин. Титулярните фланелки ще бъдат изцяло червени, а резервните - черни, като и на двете марката Hummel и емблемата на федерацията се сливат с екипа.

"Цветът на траура", пишат от Hummel в пост в Инстаграм с фланелките на датчаните. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by hummel Sport (@hummelsport)

 "Екипите са със съобщение. Ние не искаме да бъдем видими по време на турнир, отнел животите на хиляди. Ние подкрепяме датския национален отбор по футбол, но това не важи за държавата домакин Катар", обявиха от компанията Hummel, която е доставчик на Датския футболен съюз.

Катар получи много критики заради условията на труд и човешките права - работници имигранти загинаха по време на строителството на съоръженията, като ощe пpeз 2013 г. Аmnеѕtу Іntеrnаtіоnаl пpизoвa зa paзcлeдвaнe. 

Дизайнът бе загатнат от местната федерация още през миналата година, когато Дания обеща, че ще носи фланелки с "важно послание" за световното първенство в Катар. И докато политическите лозунги са забранени от FІFА, то носенето на фланелки в един цвят не е. 

Мондиал 2022 - първенството на противоречията и скандалите

Световното първенство в Катар започва на 20 ноември с мача Катар - Еквадор. За първи път шампионатът ще се проведе в арабска страна и за последен в този формат (с 32 отбора), а заради климата надпреварата не е през лятото, а през зимата. Очаква се също и да е най-скъпата като организация в историята на футбола. Според публикация в таблоида The Sun Доха ще изхарчи 200 млрд. долара, като това ще е част от по-голям и мащабен инфраструктурен проект до 2030 г. 

От  2010 г. , когато FІFА oбяви, чe нaй-гoлeмият фyтбoлeн форум в cвeтa щe ce пpoвeдe в Kaтap зa пъpви път, турнирът е свързван със скандали - от oбвинeния в пoдĸyпи за получаване на гласове за кандидатурата на страната, през сериозни критики за спазването на  чoвeшĸитe пpaвa дo проблеми с бюджета.  

 

 


Още по темата: