Афганистанският отбор по бокс - изгнаник в Белград

мин. четене

Боксът е рискован и в най-добрите времена, но Хасиб Маликзада сега е изправен пред един от най-непредвидимите си противници досега – несигурността на живота като бежанец далеч от дома.

Шампионът на Афганистан за аматьори в лека категория е само на 19 години и в момента e в Сърбия след решението отборът да не се връща у дома след световното първенство на Международната боксова асоциация (AIBA) в Белград миналия месец.

Маликзада и останалите спортисти се местят от хотел на хотел, докато се опитват да намират и фитнес зали за тренировки. Дори сред тази безмилостна суматоха, техният нов живот в Сърбия е остров на стабилност в сравнение с хаоса у дома.

„След като талибаните дойдоха... не можахме да продължим да се боксираме“, казва Маликзада пред АФП, добавяйки, че фитнесът му в Кабул е бил затворен малко след като талибаните свалиха подкрепяното от САЩ правителство през август.

Оттогава животът в Кабул е изпълнен с притеснения, споделя Маликзада, който се опасява, че семейството му ще бъде мишена заради връзките си с предишното правителство. Братята му, признава той, също са се присъединили към зараждащата се съпротива в долината Панджшир, северно от Кабул.

„Ако талибаните ни намерят... ще ни убият“, казва Хасиб.

Смята се, че стотици хиляди афганистанци са напуснали страната през последните месеци, надявайки се да избегнат преследването и колапса на икономиката в резултат международните санкции и банковата криза.

Подобно на повечето състезатели от афганистанския национален отбор по бокс, 11 от които сега са в Сърбия заедно с две официални лица, животът на Маликзада се променя от конфликта в страната, последвал инвазията на САЩ в Афганистан през 2001 г.

Боксът предлага рядко убежище през мрачните дни, когато атентатори самоубийци опустошават Кабул, а престъпността и опасността от отвличане държат населението на ръба. Боксовата зала осигурява среда, в която насилието може да бъде управлявано. Партньорите при тренировки стават близки приятели, помагайки си да се освободят от стреса, пише France24.

„Боксът освежи умовете, телата ни, а също и здравето ни“, обяснява 20-годишният Тауфикула Сюлеймани, състезател в тежка категория.

Четете още на следващата страница...

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: