10 футболни фрази от цял ​​свят

мин. четене

Футболът има свой собствен език и това не е изненада за никого. Освен задължителните прякори на отборите, има фрази, които са задължителни за всеки коментатор. И това важи за всяка държава по света. 

Том Уилямс, автор на Do You Speak Football?, синтезира за BBC блестяща селекция от цветни футболни термини от цял ​​свят. Подаряваме ви я!

Lepkevadász - Ловец на пеперуди (Унгария)

Някой от отбора връща топката към вратаря и за него би трябвало да бъде лесно да я улови. Но не това се случва! Той пляска с ръце и ръкомаха навсякъде - изглежда, че имаме ловец на пеперуди! Или поне така би казал унгарският коментатор, ако стане свидетел на подобна ситуация. 

Kukanyaga nyoka - Да стъпиш на змия (Кения)

Топката е свободна. Изглежда подканващо за нападателя. Той със сигурност ще вкара тук... но не! Той е стъпил на змия - напълно е пропуснал ритника си.

Armario - Гардероб (Испания)

Почти винаги става дума за силен централен бек, масивен като гардероб, който изтласква противник от пътя, преди да изчисти топката на безопасно място.

Stofzuiger - Прахосмукачка (Холандия)

Кокетна намеса на единия полузащитник - той набира свободната топка и бързо я насочва към съотборник. Това е - чиста работа.

Shireitō - Контролна кула (Япония)

Ето контролната кула - централният халф, който изглежда има поглед от въздуха на целия процес и знае точно къде трябва да отиде топката. Само с докосване прави идеален пас към лявото крило.

Smörpassning - Маслен пас (Швеция)

О, какъв гладък пас беше това! Играчът дори нямаше нужда да прекъсва крачката си! Ще запомните този пас.

Deff ko watt - Подстригване на някого (Сенегал)

Виждали сме го, но сега знаем как да го наричаме. Онзи момент, когато топката прелети точно над главата на някой играч и дори леко го погалва, но без да се отклони. 

Дерево - Дърво (Русия)

Нападателят се опитва да овладее топката, но - о, миличкият! Тя го удря в пищяла и отскача. Този човек няма никаква техника - той е абсолютно дърво.

Onde dorme a coruja - Където совата спи (Бразилия)

КАКЪВ ГОЛ! Красиво пресичане, категоричен удар с глава, неподвижен вратар и топката се забива в горния ъгъл - точно там, където сова спи.

Илюстрации: Dan Leydon / BBC Radio 4


Още по темата: