Виена отново е най-добър град за живеене

мин. четене

Австрийската столица Виена оглави класацията на The Economist Intelligence Unit за най-добрите градове за живеене в света на 2022 Global Liveability Index На второ място в престижната класация е швейцарското бижу Цюрих, следван от Калгари (Канада).

Домът на двореца Шьонбрун си върна титлата, след като беше получи титлата за най-добър град за живеене през 2018 и 2019 г. Основните плюсове на Виена са добрата инфраструктура, отличната мрежа от здравни центрове и огромните възможности за културни и всякакви други забавления.

Градовете от Западна Европа и Канада имат силно присъствие в класацията за най-добрите градове за живеене, следвани от датската столица Копенхаген. Нови 33 града бяха добавени в анкетата, като 1/3 от тях са от Китай. Общият брой на градовете, за които се гласува, са 172. Тази година от списъка беше премахнат Кийв, заради войната с Русия.

Класацията за най-добрите градове за живеене се определя от 5 категории: стабилност, здравни услуги, образование, култура и околна среда и инфраструктура.  Новото тази година е влиянието на пандемията от Ковид-19 върху градовете. Въпреки че ограниченията срещу разпространението на вирусната инфекция бяха премахнати в по-голямата част от света, взети са предвид условията за класацията от преди пандемията.

Оказа се, че това не е единственият фактор, който променя начина на живот на хората. Военната инвазия в Украйна се оказа дори по-тежък камък за голяма част от европейските градове, които трябва да намерят начин за справяне със задаващата се енергийна криза и с бежанската вълна от Украйна, така че да осигурят здравни услуги, достъп до образование за всички. 

Най-много в престижната класация се е изкачил Франкфурт като е стигнал 32 места по-нагоре в листа спрямо предната година. 3 канадски градове бележат същото възходящо движение и влязоха в топ 10.

Градовете от Източна Европа същевременно са се смъкнали надолу в класацията поради геополитически причини. Градове от Нова Зеландия и Австралия, включително Уелингтън и Окланд, също са спаднали в класацията с респективно 46 и 33 места. Основна причина за това са били затворените граници на двете Тихоокеански страни, което е нарушило нормалния ритъм на живот за жителите им.

Ето и още една класация.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: