Търси се храна за бъдещето ни: устойчива на суша и горещ климат

мин. четене

Храната ни през 21 век се променя и това може да го каже всеки по-възрастен човек, който наблюдава навлизането на чужди храни не само в магазините, а и в навиците на хората. Учени предсказват, че до 2050 г. на трапезата ще се настанят малко познати растения, както и други необичайни продукти.

Възможно ли е в бъдещето да закусваме с изкуствен банан или екзотичен плод, принтиран на 3D принтер?

Войната в Украйна постави на масата едни от най-важните въпроси, а именно прехраната. Откъде идва храната ни? Откъде идват суровините? Замисляли ли сте се за това?

90 % от калориите, необходими ни за деня, идват от 15 растения, твърдят експерти към Кралската ботаническа градина в Кю, Великобритания, а достъпът до тези растения става усложнен, зависим от много политически, икономически и дори климатични особености и напредналите държави вече разглеждат възможните алтернативи за диетата ни.

Климатичните промени се посочват като най-голям риск, който грози да промени менюто ни не само заради по-ниските добиви, а и заради по-високите цени на вносни храни по света. Затова една от основните задачи е да има разнообразие на храните, на източниците и... на начина им на добиване. Ботаниците твърдят, че има стотици ядливи растения, които все още не сме опознали и не знаем, че могат да са вкусни и полезни. От над 7000 ядливи растения по света, едва 417 имат широка употреба и се използват за храна. Като панданус например.

Панданус е малко дърво, което расте в крайморски райони от Пасифика до Филипините. Листата му се използват за подслаждане и овкусяване на сладки ястия в голяма част от Южна Азия, където плодът, наподобяващ ананас, може да се яде суров или сготвен.

Дървото  е устойчиво на различни климатични условия, включително суша, силни ветрове и солен въздух, твърдят ботаниците. Това прави панданусът много подходящ за отглеждане в по-широки климатични области, от което вероятно ще се развият и различни вкусови качества на плода. А иначе той е много хранителен, вкусен и разпознаваем.

Непознатите бобови растения

Бобовите растения са още една храна от бъдещето. Те са евтини, богати на протеини и витамини ог групата на Витамин Б, лесно се приспособяват към различни ястия и културни кулинарни традиции от океанските брегове до високопланинските склонове. Има около 20 000 видове бобови растения по света, но се използват само една много малка част от тях. Освен това има много видове диви бобови растения, които все още не са познати на учените, нито с вкусовите си данни.

Боб морама се среща в сухите области като Ботсвана, Намибия, Южна Африка, където го варят с царевица или го стриват на брашно, от което се приготвя каша, подобна на протеинова напитка. Вкусът е подобен на какао, има специфична сладост. Но не всички бобови растения са ядливи, но учените вече изследват кои от тях са подходящи за храна на хората и кои на животните, какви хранителни качества имат и какви нутриенти.

Диви зърнени храни

Зърнените храни, отглеждани като тревни насаждения, имат огромно разнообразие, над 1000 вида, като това дава огромен потенциал за създаването на нови храни, които още не познаваме.

Фонио е е хранителна зърнена храна от Африка, която се използва за кускус, каши и напитки. Отглежда се от местните хора като земеделска култура и е много устойчива на сух климат.

Фонио е зърно, което се използва и в Западна Африка, богат е на желязо, калций и витамини.

Фалшиви банани

Енсе, или „фалшиви банани“, са близки родственици на познатите ни плодове, но се консумират само в една част в Етиопия. Плодовете може да се ядат ферментирали, за да се направи хляб или каша. Научни изследвания предполагат, че растението, подобно на банан, може да е потенциална нова култура, която да храни повече от 100 милиона души в затоплящия се климат на Земята.

И това са само малка част от зеленчуците, които ботаниците и учените изследват като бъдещата ни храна, а отделна страница са всички източници на протеини, които тепърва навлизат от Азия като насекоми, земноводни и влечуги, които вероятно ще бъдат част от новото ни меню. 

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: