След абортите на прицел в САЩ са и хапчетата антибебе

мин. четене

След като някои американски щати забраниха абортите, започна още една съдебна битка за правото на жената да взима решение за бременността. Този път на прицел са хапчетата антибебе, които предизвикват ранен аборт в първите дни от зачеването и се продават свободно в аптеките. В щата Мисисипи фармацевтичният производител, базиран в Лас Вегас - GenBioPro Inc, заведе федерален иск, с който оспорва ограниченията на консервативния щат върху хапчетата, използвани в повече от половината от всички аборти в САЩ.

Върховният съд все още не е публикувал решението си, с което изглежда ще се намалят драстично правата за аборт. Съдебните спорове за медикаментозен аборт, одобрен за употреба до 10 г. с. от бременността, вероятно ще заемат централно място, ако Върховният съд отмени решението „Роу срещу Уейд“ от 1973 г., което легализира аборта в цялата страна.

Този случай, също от Мисисипи, се отнася до стремежът на властите да забранят абортите след 15 г. с. от бременността.

GenBioPro продава Мифепристон, един от двата препарата, използвани при медикаментозен аборт. В съдебно дело от 2020 г.  компанията твърди, че ограниченията на Мисисипи върху хапчетата са в противоречие с одобрението на Американската администрация по храните и лекарствата. На юридически жаргон GenBioPro казва, че щатският закон е изпреварен от одобрението на FDA, което означава, че федералните власти надминават всяко действие на държавата.

Повече от 10 щата в Съединените щати планират частично или изцяло да забранят абортите, ако законът „Роу“ бъде отменен, но ще се сблъскат с трудности при налагането на ограничения за медикаментозен аборт, тъй като жените все още ще могат да се сдобият с хапчетата онлайн или да ги купят от други щати.

„В свят без „Закона Роу“  абортът с лекарствени средства се превръща в голямото предизвикателство за тези щати, които искат да регулират абортите“, казва Гриър Донли, специалист по репродуктивни права и професор в Юридическия факултет на Университета в Питсбърг.

Сюжетите пред хапчето антибебе

Делото на GenBioPro се очаква да бъде дълго и тежко и има за цел да удовлетвори различни разпоредби в щата Мисисипи. Засега се настоява жените, решили да приложат медикаментозен аборт, да правят това по лекарско предписание и в присъствието на медицинско лице. Мисисипи е един от общо 19 щата, които изискват от жените да направят лично посещение, за да получат хапчето антибебе.

През 2000 г. Мифепристон беше одобрен при случаи за прекратяване на ранна бременност, много след като беше приет „Закона Роу“. Хапчето антибебе, известно още като RU 486, блокира поддържащия бременността хормон прогестерон, докато другото използвано лекарство – Мизопростол, предизвиква контракции на матката и така зародишът се изхвърля в ранна фаза.

Правната теория на GenBioPro е нова, когато става въпрос за одобрени от FDA лекарства. Един от малкото подобни случаи се отнася до опиоид, който Масачузетс се опита да забрани. Федерален съдия през 2014 г. постанови, че федералното одобрение на лекарството изпреварва усилията на щата да го забрани.

Правни експерти казват, че законът е мътен и неясен, защото Конгресът никога не е казвал изрично, че одобрението на FDA превъзхожда държавния закон, както го направи в контекста на някои медицински изделия. Поради това ще бъде оставено на съдилищата да решат въпроса съгласно теория, известна като „подразбиращо се изпреварване“.

Проблемът на аптечните наличности

Медикаментите за доброволен аборт обаче са достъпни в аптечната мрежа на САЩ и това било сериозна пречка за изкореняването на тези практики. Кейти Глен, адвокат в групата за защита на правата на абортите Americans United for Life, каза, че нейната организация иска забраните на абортите да обхващат абортите с лекарства, но това не означава, че Мифепристон, който е бил предписан за други цели, трябва да бъде забранен изцяло.

„Не става дума за забрана на препарата. Става въпрос за спиране на абортите“, каза тя.

Ако „Законът Роу“ бъде отменен, щатите ще имат повече свобода на действие да твърдят, че имат отделен интерес от предотвратяването на абортите въз основа на морални възражения.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: