Северна Корея vs Ковид-19: гаргара със солена вода и билки

мин. четене

Северна Корея се бори с разпространението на Ковид-19 без ваксини, без достъп до антивирусни лекарства и на практика без никакво здравеопазване. В началото на 2020 г. страната затвори границите си в опит да се изолира от пандемията. Властите отказаха здравна помощ от чужбина. Вместо това препоръчаха използването на местни традиционни методи за справяне с първите симптоми при температура и треска.

Горещи напитки

За тези, които не са толкова сериозно болни, управляващата партия препоръча джинджифил и подсладен чай с мед, както и чай от жълта върба, а лидерът Ким Чен-ун се появи с маска на лицето, за да обяви националния локдаун. Горещите напитки може да облекчават някои симптоми на Ковид-19 като възпалено гърло или кашлица, да помагат за хидратацията. Джинджифилът и листата от жълта върба помагат при възпаления и намаляват болката, но сами по себе не са антивирусни лекарства.

Гаргара със солена вода

Държавните медии показаха как да се прави гаргара със солена вода сутрин и вечер. Тонове сол бяха поръчани от Пхенян за това антисептично решение, което се прилага и за промивки на носа при настинки, но има много малко научни доказателства, че всъщност тези методи спират коронавируса.

Лекарите отбелязват, че вирусите влизат в тялото по различни начини и гаргарата и промивката на носа са само една малка част, с която може да се повлияе. Но щом вирусът веднъж влезе в тялото на човека и  вградил се в клетките на тялото-домакин, бързо се размножава в органите, където гаргарата не може да достигне. ъ

Още от препоръките на севернокорейската компартия, вижте на следващата страница...

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: