Редовното пиене на чай удължава живота

мин. четене

Вечната тема: кафе или чай е по-полезно за здравето? Кое ободрява повече? А кое дава по-дълговременни ползи?

Хората, които пият чай, е по-вероятно да живеят по-дълго. Това установи мащабно изследване, цитирано от Асошиейтед прес. Чаят може да бъде част от здравословната диета и е малко по-вероятно хората, които го пият, да живеят по-дълго в сравнение с останалите, се казва в заключението на изследването на Националния институт по изследване на рака в САЩ.

Приемът на две или повече чаши чай дневно е свързан с умерени ползи за здравето. Отчетен е от 9 до 13 % по-нисък риск от смърт в сравнение с хората, които не пият чай. Резултатите не се повлияват от температурата на напитката и от това дали към нея са добавени захар и мляко например.

Чаят съдържа полезни съставки, които намаляват възпаленията и ползите за здравето са доказани в предишни изследвания от Китай и Япония, където зеленият чай е много популярен. Новото изследване разширява познанията за положителния ефект от любимата напитка за британците – черният чай.

Учените от Националния институт по изследване на рака в САЩ са анкетирали близо половин милион възрастни във Великобритания за навиците им да пият чай. Респондентите са били проследени в рамките на 14 години, като са отчитани фактори като общо здраве, социално-икономически показатели, пушене, прием на алкохол, хранене, възраст, раса и пол.

Данните от изследването са публикувани в специализираното издание "Аналс ъф интърнъл медисин" (Annals of internal medicine) и откриват връзка между пиенето на чай и смъртните случаи, предизвикани от сърдечно-съдови болести, но няма ясно изразена тенденция за връзка със смъртните случаи от онкологични заболявания. Изследователите не са сигурни за причините, но е възможно сред изследваните да не е имало достатъчно смъртни случаи от рак, за да се очертае ясна тенденция.

Ръководителите на проекта не откриват и достатъчно научни основания да се препоръча промяна в навиците за пиене на чай.

"Ако вече сте свикнали да пиете по чаша чай на ден, намирам това за добре. Наслаждавайте й се", казват изследователите.

Вижте още идеи за здравословната ви диета:


Още по темата: