Плажният рай, в който не знаят какво е Ковид

мин. четене

Островите Кук бяха признати за най-добрата дестинация за посещение през 2022 г., след като СЗО потвърди, че все още не е регистриран нито един случай на Ковид-19 в малката държава.

Островите в южната част на Тихия океан са начело в списъка Best in Travel, публикуван от Lonely Planet тази седмица. Те са избрани заради показатели като актуалност, устойчив туризъм и "уау" фактор.

Съдиите на наградите Best in Travel особено похвалиха нацията за Marae Moana, един от най-големите морски паркове в света. Както и за създаването на еко сертификационна програма Mana Tiaki, която признава най-добрите практики в устойчивостта.

Освен това от 3 януари 2020 г. до 2 ноември 2021 г. има 0 потвърдени случая на Ковид-19 с 0 смъртни случая, според СЗО.

Островите Кук (17 000 души население) са ваксинирали напълно 96% от населението си. Това ги поставя на второ място след малката тихоокеанска нация Палау, която държи световния рекорд за ваксинационно покритие от 99%.

Къде са островите Кук?

Разположени между Нова Зеландия и Хавай, островите Кук се състоят от 15 острова, заемащи два милиона квадратни мили от Тихия океан.

Най-големият остров Раротонга е дом на скалисти планини и Аваруа, националната столица. На север, остров Аитутаки има огромна лагуна, заобиколена от коралови рифове и малки пясъчни островчета.

Какво може да се прави на островите Кук?

Облицовани с палми и рамкирани със синьо небе, плажовете с бял пясък съставляват уникален тропически пейзаж. Под водата районът е дом на 130 различни вида корали, 600 вида риби, костенурки, рифови акули, китове и делфини.

Страната е известна с многото си места шнорхелинг и гмуркане.

Малката площ на островите позволява на пътниците лесен достъп както до приключения на открито, така и до много обществени събития. Наред с всички дейности на водна основа, тропическите градини Maire Nui са задължителни за посещение, както и винарната Koteka .

Топлото гостоприемство е древна практика в нацията и е известно, че посетителите неминуемо отбелязват, че хората и общността са връхната точка на тяхното пътуване.

"Развълнувани сме, че сме избрани за тази награда, особено при глобална пандемия", казва Карла Еггелтън, директор на Международни продажби и Маркетинг в Cook Islands Tourism Corporation.

Можете ли да посетите островите Кук в момента?

В момента границите на островите Кук са затворени за влизане, за да се гарантира, че те остават зона без Ковид.

В страна със само 22 лекари и два апарата за изкуствена вентилация за население от 17 500 души, те трябва да бъдат изключително внимателни, за да не проникне вирусът на острова, отбелязва Euronews.

Правителството посочва, че повторното отваряне на границата с Нова Зеландия за пътуване без карантина няма да се случи, докато не са напълно уверени, че няма предаване на Ковид-19 от общността в Нова Зеландия.

Въпреки че все още границите са затворени, местните хора изместиха фокуса си върху зелени инициативи и програми, за да гарантират, че туристическата им индустрия е готова да посрещне международни посетители след прекъсването.

"Виждаме наградата като страхотна стартова площадка, когато пътуването се отвори отново през 2022 г.", посочва Еггелтън.

"С нетърпение очакваме да посрещнем посетителите обратно в нашето малко кътче от рая и отново да можем да споделим нашата автентична култура и девствена среда", добавя Халатоа Фуа, главен изпълнителен директор на туристическите корпорации на островите Кук.
 


Още по темата: