Озонът - опасният невидим елемент над градовете

мин. четене

Големите развиващи се конгломерати имат куп проблеми – от парниковите газове, през по-топлата градска среда, гъстотата на население и качеството на живот като цяло. Но има един друг проблем – невидим за повечето от нас, защото той е съставка от въздуха, който дишаме. Озонът е факторът, с който все повече икономиките ще трябва да се съобразяват, защото това е газ, чиято концентрация все повече се увеличава в атмосферата над големите градове, но никой не говори колко опасно е това.

Лос Анджелис и други градове по крайбрежието в Калифорния, САЩ, са сред най-замърсените, според доклад на Държавната белодробна асоциация за наблюдение на въздуха в САЩ. В това число влизат и фините прахови частици, които в комбинация с озона стават особено токсични и трудно могат да се филтрират от въздуха, който всички дишаме.

В изследването се проследява как климатичните промени могат да променят околната среда и концентрациите на озон и как се отразяват дългосрочно на здравето на хората. Сред най-замърсените градове с озон са големите икономически центрове в САЩ, но също и тези в Азия като Хонконг, Пекин, Шанхай.

Средно в 50-те най-замърсени града летният дневен 1-часов максимум се е увеличил с 4,8 ppb, като най-голямото увеличение е 9,6 ppb. Средният брой дни/лято, превишаващи 8-часовия регулаторен стандарт, се е увеличил с 68%.

Повишените нива на озон съответстват на приблизително 0,11% до 0,27% увеличение на дневната обща смъртност. Докато действителните бъдещи концентрации на озон зависят от климата и други влияния, като промени в емисиите на антропогенни прекурсори, резултатите показват, че при постоянни други фактори изменението на климата може да повлияе пагубно на качеството на въздуха и по този начин да навреди на човешкото здраве.

Още по-лошото е, че прогнозите са тази тенденция да продължи до 2050 г. нивата да се удвоят.

А ето и някои разумни решения:

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: