Овчарската салата пребори всички други по света

мин. четене

"Овчарската салата" е най-вкусната салата в света. Това показва класация на Tasteatlas.com за 50-те най-обичани салати за юли 2022. Четири наши прекрасни свежи и традиционни предястия са намерили място в този престижен списък, правен от хора, пътуващи по света и опитвали различни кулинарни местни специалитети. Те познават чудесно разликите и кои са вкусните домати, био краставиците или пък добре узрялото авокадо.

На второ място се подрежда гръцката салата "Дакос", а на трето – японската "Гома уакаме". 6-о и 7-о място също са за наши салати – познайте кои – "Снежанка" и "Шопска", разбира се!

На 17-о място пък се подрежда кьопоолуто, което е спорно чие ястие е, тъй като присъства и в гръцката, и в турската, и в арменската кухня и в повечето страни, където е повлияла османската култура. Но в тази класация кьопоолуто е отбелязано като българска салата и ние се гордеем с това заради невероятно вкусните български чушки и патладжани и ароматните свежи билки, които се слагат в тази рецепта.

Гръцките салати са най-големият конкурент на българските, според тази класация с цели 7 свои представители. След това са турските салати, които имат цели 5 претендента. 

Италианските салати като Капрезе и Цезар не са били таза оценени, макар традиционно да са харесвани от всички. 

А ако сте пропуснали това меню, вижте за какво говорят хората.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: