Октоберфест се завръща с гръм и трясък и милиони евро печалба

мин. четене

За пръв път от 2019 година насам Октоберфест се завръща! След две години отсъствие заради Covid-19 легендарният фест отново събира на едно място любители на бирата и немската кухня. Тази година няма наложени противоепидемични мерки и феновете на бирата най-накрая могат да отидат на любимия им Октоберфест. Празникът бе открит на 17-ти септември и ще продължи до 3-ти октомври. 

Първият Октоберфест е представлявал празник по случай брака между баварския престолонаследник принц Лудвиг и принцеса Тереза фон Заксен-Хилдбургхаузен през 1810 година. Празненствата продължили пет дни, през които гражданите на Мюнхен били поканени да ядат и пият до насита, а в последния ден е имало и конно надбягване. Събитието имало такъв успех, че този празник се превръща в ежегоден фестивал. С всяка следваща година Октоберфест се удължава и началните дати се преместват през септември, защото дните са по-дълги и времето е все още топло. Така посетителите могат да останат навън по-късно и да се насладят на баварската бира и вурстчета, без да им е студено. Затова Октоберфест започва през септември. 

 

На официалното откриване кметът на Мюнхен пръв наля чаша с бира и каза Prost! (Наздраве!) и така постави началото на Октоберфест 2022. Премиера на Бавария Маркус Зьодер коментира, че е водил кампания, за да може да се проведе фестът тази година, без да се прилагат мерки. Това е най-мащабният бирен фестивал в света, като любителите на бирата пътуват от всички точки на света, за да станат част от него. Всяка година посетителите са около 6 милиона.

Тазгодишнито издание е голяма радост за Бавария, защото приходите от феста ще имат положителен ефект върху местната икономика, такъв, какъвто не е имало от 2018 година, когато се проведе последния Октоберфест. Според данни на официалния сайт на събитието за 2019 година посетителите харчат общо около 448 милиона евро (71,12 евро средно на човек) през 16-те дни на феста. Международните посетители са оставили допълнителни 289 милиона евро в Мюнхен за храна, пазаруване, транспорт и други. Икономическата стойност на Октоберфест през 2019 г. възлиза на внушителните 1,25 милиарда евро. Тези данни говорят, че събитието има огромно значение за Бавария и особено за региона на Мюнхен. 

Статистиката при самие посетители, от къде са, на каква възраст също издава защо Октоберфест е толкова успещен като формат. Средно статистическата маса на Октоберфест има десет места, които са заети от шестима гости от Мюнхен или околностите, един друг баварец, един германец и двама чужденци. Най-много чужденци има от Италия, САЩ или Австрия, като възрастовата група „30+“ представлява 64% през 2019 г.  


Още по темата: