Новите правила за Ковид, ако се заразите на почивка в чужбина

мин. четене

В разгара на летните отпуски в Европа и настъпващата новата вълна на Ковид-19, колкото и да не ни харесва някои страни в Европа въведоха нови правила. Факт е, че във всички страни от Стария континент се наблюдава повишаване на заразените и това накара най-посещаваните страни за летни почивки да въведат частични мерки. 

По-добре е да сте информирани къде може да купите тестове и колко време да стоите в карантина, ако се заразите в чужбина по време на почивката си, защото никой не е застрахован за това.

Франция: Масово тестване, маски и карантина 7 дни

Във Франция все още има правила за влизане, свързани с Ковид-19. Неваксинираните туристи трябва да покажат отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа от заминаването или антигенен тест, направен до 48 часа към часа и датата на пристигане. Ваксинираните пътници трябва само да попълнят формуляр за местоположението си (PLF).

За хора с пълен имунизационен статус се считат тези с две поставени ваксини срещу Ковид-19 и бустер или две бустерни дози, поставени през последните 9 месеца. Деца до 11 години са освободени от ограниченията за пътуване във Франция.

Наскоро френското здравно министерство премахна носенето на маски. Но след скока на новозаразените поставянето им е препоръчително в обществения транспорт и на места, където се струпват много хора.

Зеленият сертификат се изисква само за болници и други здравни заведения.

Ако тестът ви за коронавирус е положителен във Франция, правилата за самоизолация са различни спрямо ваксинационния ви статус и дали сте имали Ковид-19 преди. Ако сте напълно ваксинирани или сте прекарали болестта през последните 4 месеца, карантината е 7 дни от първия ден на симптомите или 7 дни от датата на положителния тест.

Ако имате обаче негативен PCR или антигенен тест, правен от сертифицирано лице, а не самостоятелно и нямате симптоми, не подлежите на карантина. Това важи и за деца под 12-годишна възраст.

Ако обаче имате положителен тест и не сте ваксинирани или сте се заразили през последните 4 месеца, карантината е 10 дни. Тя може да се намали до 7 дни, ако след тези 7 дни нямате повече симптоми на Ковид, направите нов тест и той е отрицателен.

Във Франция тестовете се предлагат в повечето аптеки и в специалните пунктове за тестване.

Германия: Маски и правила за карантина

Германия в момента няма ограничения за влизане във връзка с коронавируса, включително и за идващите от Китай. Не се изисква документ за ваксинация или отрицателен тест.

Въпреки това на фона на нарастващите случаи на Ковид-19 в Германия, маските може да станат отново задължителни. И сега маските FFP2 са задължителни за градския транспорт, в болниците и медицинските центрове.

Ако се заразите с Ковид-19 в Германия, трябва да се свържете с лекар или да се обадите на горещата линия на 116 117.

Ако имате положителен резултат от тест, направен не от сертифицирано лице, трябва да повторите процедурата отново в медицински пункт. Ако тестът отново е положителен, подлежите на карантина за поне 5 дни. След това трябва да докажете, че сте оздравели с нов негативен тест.

Тестовете за правене в домашни условия може да се купят от супермаркети и аптеки, а сертифицирани тестове се предлагат в центровете за тестване.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: