Най-добрите градски дестинации в света

мин. четене

Има различни начини да се прецени успехът на един град като предпочитана дестинация извън броя на туристите, които го посещават. Може да се разгледа инфраструктурата, устойчивостта или икономиката. Актуалност набира и аспектът как се справя с предизвикателствата за привличане и настаняване на пътници, като същевременно поддържа качеството на живот на жителите след началото на пандемията.

Базираната в Обединеното кралство компания за пазарни проучвания Euromonitor беше известна със своя годишен списък от 100 най-добри градски дестинации, който - докато Ковид не преобърна всичко през 2020 г. - класира водещите дестинации по брой международни пристигания. Тази традиция е заменена от новия индекс на най-добрите 100 градски дестинации, който сравнява привлекателността на градовете по света, използвайки шест стълба на ефективност. Ще разгледаме доклада, базиран на данните от 2021 г.

Още през 2019 г. класацията беше доминирана от азиатски дестинации с Хонг Конг и Банкок начело, но през 2021 г. Европа вече е представена от осем града в топ 10. Представяме ви първите три най-предпочитани дестинации за постковид туризъм. 

Париж – първи в света

Париж е обявен за най-атрактивната градска дестинация в света за 2021 г. В световен мащаб той се класира най-високо в стълба "туристическа ефективност" и на второ място за "туристическа политика и инфраструктура". Френската столица се възползва от завръщането на американски и азиатски туристи, казва Euromonitor, въпреки че все още не е получил тласък от посетителите на Обединеното кралство - традиционно голям голям пазар до скоро. Това може да се промени сега, тъй като Обединеното кралство бе добавено към "зеления списък" на Франция на 31 март 2022 г.


Продължава на следващата страница...


Още по темата: