Най-добрите европейски държави за англоговорящи

мин. четене

В Гърция може и да се радваме на менюта на български по ресторантите, но пътувайки на други места, не можем да разчитаме на майчиния си език. Английският отваря много врати и особено в Европа спокойно можем да се оправим – да получим бира, покрив и насоки къде обичат да се забавляват местните. В някои държави все пак това е по-лесно отколкото в други.

Според Statista приблизително 1,35 милиарда души в света говорят английски – като роден или като втори език. Вторият най-говорим език в света е китайският мандарин с 1,12 милиарда хора, които го говорят. Глобалната образователна компания Education First (EF) събра водещите страни в Европа, когато става въпрос за говорене на английски, в най-новия си индекс на владеене на английски език.

За да получи своите резултати, EF анализира данните на 2 милиона души, които са положили тестове по английски език по целия свят, включително жители на 35 европейски страни. След това са оценили всяка страна в класация с максимум 800 точки. Изводите им сочат, че владеенето на английски език е по-високо в почти всеки голям град и че столиците като цяло превъзхождат градовете в своите страни. Бизнесът и икономиката са най-вероятните причини за това разделение, а работата в международна среда, където общият език е английски, "издърпва" столиците напред в класацията.

Владеенето на английски език е най-високо в Европа в сравнение с други континенти и се е повишило значително от 2011 г. Въпреки това някои от най-големите икономики в Европа, включително Германия, Франция и Италия, не успяват да влязат в топ 10.

Кои европейски държави имат най-добри умения по английски език?

Осем държави от ЕС заеха челните места, като Хърватия е на номер 10. Скандинавските страни доминират, а Австрия е на второ място със силни 641 точки от възможни 800, така че в туристическите райони няма да имате проблеми да поръчате каквото и да е на английски, дори да не знаете думичка немски. Австрия е победена на първо място от Нидерландия, която печели впечатляващите 663 точки от 800.

Между 91 и 93 процента от холандците твърдят, че могат да водят разговор на английски.

Една от основните причини за това е, че страната не дублират телевизионните си предавания. Всички програми на английски език се показват в оригиналния си формат и отгоре се добавят субтитри. Това означава, че нидерландските деца израстват, слушайки английския език, което прави много по-лесно усвояването му в училище. Също така помага, че двата езика споделят едни и същи корени, тъй като произлизат от една и съща германска група индоевропейски езици.

България заема позиция 23, изпреварвайки Швейцария, Чехия и Испания.

Коя страна от ЕС говори най-малко английски?

Със сигурност не трябва да сочим с пръст дадена държава, защото просто говори собствения си език и не се занимава толкова много с английския. Но ако говорите само английски, може би си струва да се запасите с речници и разговорници преди да посетите Италия. Страната е последна от ЕС в класацията, отбелязвайки 535 точки от възможни 800 - но когато езикът ви е толкова красив като италианския, защо изобщо ще искате да говорите английски, пита Euronews?

На ниво континент най-трудно ще се разберете на английски в Азербайджан, Турция и Армения.


Още по темата: