Мълниите: кратък наръчник по безопасност

мин. четене

Бурята от понеделник вечерта в София поднови страха ни от силата на природата и колко уязвими сме пред природните стихии. И докато се разменяха реплики „Господ да ни пази“ и „То е Божа работа“, истината е, че градовете би трябвало да са най-защитени от мълниите с добре изградена мрежа от гръмоотводи.

Очевидно в София има много пропуски, след като загинаха трима мъже в центъра на столицата, а четвърти е с тежки изгаряния. И тъй като никой не е застрахован от природните бедствия, е добре поне да знаем какво можем и какво не бива да правим при гръмотевична буря. Тези неща се учат в училище и в часовете по физика, но ако сте си забравили:

Безопасност на закрито

Домовете би трябвало да са най-защитеното място при гръмотевична буря, но все пак има известни рискове и у дома. Около 1/ 3 от инцидентите при гръмотевични бури стават в домовете и това най-често се случва при непознаване на рисковете.

Избягвайте водата: По време на гръмотевична буря не се къпете, не си мийте зъбите и не мийте съдовете. Избягвайте всякакъв контакт с течаща вода, защото гръмът е електричество, което може да премине през потока на тръбопровода. Водата е силен проводник на електричество.

Рисковете при гръмотевична буря и къпане значително намаляват, ако тръбопроводите са от PVC, но повечето хора не знаят подробности за материалите в дома си. Затова по-добре забравете за банята и мивката.

Не пипайте електроника по време на буря: Не пипайте нито дистанционното на телевизора, нито си правете кафе, нито чай с електрически устройства. Загасете компютрите, лаптопа, спрете сешоара, миялната машина, печката. Дори е най-безопасно да изключите всички уреди, докато трае бурята. Най-лесно това става като се изключи бушонът. Бурите обикновено не продължават дълго, но могат да нанесат много по-сериозни щети при работещи уреди.

Електрическият заряд от мълнията може да се пренесе дори през телевизора и радиото, тъй като кабелите са от метал и са вградени в стените и пода. Продават се специални защити за електрическата мрежа при гръмотевични бури и са много полезни в такива ситуации.

Не стойте до прозореца или на вратата: избягвайте да стоите под бетонни козирки. В никакъв случай не лягайте на бетонов под и не се облягайте на бетонова стена по време на гръмотевична буря. Електричеството може да премине през тези повърхности, без да виждате видим риск за това.

Не говорете по телефона, още по-малко по домашния кабелен телефон. Все пак може да използвате мобилен телефон, но не го включвайте да се зарежда по време на бурята и в никакъв случай не говорете, докато телефонът се зарежда в контакта.

 

На открито

По време на гръмотевична буря нито едно място на открито не е безопасно. Все пак може да намалите риска, ако имате достатъчно време за реакция.

Информирайте се къде се очакват гръмотевични бури: прогнозата за времето вече е достатъчно прецизна, а в някои страни властите изпращат смс-и с предупреждение за предстояща гръмотевична буря с много точна локализация. В България това още не се прилага, докато в съседна Гърция почти всеки българин вече е виждал как предупреждението достига до хората с мобилните телефони и  мобилната клетка ги разпознава къде са.

Скрийте се на закрито

Когато чуете първите гръмотевици, побързайте да се приберете на закрито. Безопасни са домовете, офисите, магазините, автомобилите с плътно затваряне на вратите и покрива.

Ако сте в планината: намирате в най-опасното място. Затова побързайте да слезете на по-ниско, защото гръмовете падат на най-високите части – върховете, най-високите близки хълмове и била, удрят най-високите дървета.

Никога не лягайте на земята. По-добре седнете и сложете главата между коленете си. Хвърлете телефона надалече, той привлича гръмотевицата, защото е метал.

Никога не се крийте под самотно дърво. Ако сте в гората, скрийте се под най-ниското дърво или по-добре под храст. Както вече казахме, гърмът удря най-високото дърво.

Не се крийте под скали. Скалите също може да са проводник на електричество.

Ако сте във водата и започне гръмотевична буря, веднага излезте от морето, езерото, реката, басейна или където сте. Това може да спаси живота ви!

Стойте далече от проводници на ток като вятърни мелници, електрически стълбове и жици, трафопостове.

Ако сте в група хора, разделете се: Не се скупчвайте, ако сте много хора на открито. Обратното – разпръснете се. Така рискът гърмът да удари земята, а не хората, е много по-малък.

Ако сте в открита кола, мотор или на електрическа кола за голф. В такива случаи напуснете и оставете на страна превозното средство. То привлича гръмотевицата.

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: