Масовото напускане на работа е тук

мин. четене

През 2021 над 47 милиона американци доброволно са напуснали работните си места. Макар все повече да се говори за това явление, материал на HBR заключва, че това не е просто явление от Ковид - като досега се смяташе, че това се случва, защото милиони души имат преосмислят изборите си в следствие на изолацията.

Според авторите това също е налице, но не е основният или единствен фактор. Така например все повече решават да се пенсионират колкото се може по-рано - за да са сигурни и защитени, както и да прекарат повече време с любимите си хора.

Преместването в друга част на страната също не е основен фактор. Но смяна на настроенията със сигурност има. Наблюдаването на страданието и смъртта на много близки, приятели и познати е накарало мнозина да се замислят повече за баланса между работа и свободно време. Случаите на бърнаут и ментални проблеми са също сериозна причина.

Неотдавнашно проучване на Pew Research Center заключава, че 64% от работниците изпитват притеснение да се връщат на работното място - основно поради притеснение от това да се заразят.

Съвсем свежи проучвания показват, че 26% от напусналите работните си места в търсене на нещо по-добро съжаляват за стореното. Не са малко и тези, които се връщат директно към старите си работни места.

Не е свършило нищо

Според weforum, близо 20% от служителите ще напуснат работните си места и през 2022. Парите далеч не са най-важния фактор, който движи тези мащабни процеси. Допитвания показват, че доста по-абстрактни теми вълнуват мнозинството от работещите. Неща, на които малцина са обръщали внимание досега - като удовлетворение от работата, способност да чувстваш истинското си аз на работа са поставени на второ и трето място сред тези, които са търсили промяна.

Множество експерти наблюдават, че хората, които търсят промяна в действителност са именно участници в това да откриват себе си. Това кара все повече компании и служители да обръщат внимание на неща, които преди са били замитани под килима. Досега корпоративната култура и успеха се свързваха основно и предимно с размера на заплатата. Задържането на кадри обаче вече се превръща в масов проблем и е стимул за промяна.

Антъни Клотз, професор в лондонския UCL обобщава, че търсенето на по-голяма гъвкавост вероятно ще продължи и занапред. И според него, факта, че тези промени носят по-голяма свобода и власт в личния живот "вероятно ще останат и дълго след като този тренд отмине".

Балансът между работа и лично време е топ приоритет, който променя взаимоотношенията с работодателя. Скорошно проучване на Linkedin jobs trend намира, че за 63% от запитаните балансът между работа и свободно време е топ приоритет. Движението към това е стимулирало и много напуснали да стартират собствен бизнес. Предстои обаче да се види и дългосрочно какви ще бъдат ефектите от тези неочаквани, тихи, но реални културни промени.


Още по темата: