Финландска пивоварна пусна на пазара бира "НАТО"

Малка пивоварна във Финландия пусна бира с тематика НАТО, за да отбележи кандидатурата на скандинавската страна за присъединяване към западния военен алианс. Светлата бира OTAN на пивоварната "Олаф Брюинг" е със син етикет с карикатурна версия на пиещ бира средновековен рицар в метални доспехи, украсен със символа на НАТО - компас, съобщи Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Името на бирата е игра на думи с финландския израз "Otan olutta", който означава "Ще пия бира", и френското съкращение на НАТО - "OTAN". Организацията на Северноатлантическия договор има два официални езика - английски и френски.

Главният изпълнителен директор на пивоварната Петери Вантинен заяви пред AП, че решението на пивоварната да започне производството на бирата е било мотивирано от "тревогата от войната в Украйна" и последиците от нея за Финландия.

Той описа новото пенливо питие като "вкус на сигурност, с нотка на свобода".

 

House of Olafin olutkauppa on auki. OTAN olutta löytyy ja paljon muuta. Asemantie 19, 57100 Savonlinna. Avoinna ma-pe...

Posted by Olaf Brewing on Tuesday, May 17, 2022

Вчера Финландия и Швеция подадоха заявления за присъединяване към НАТО в централата на алианса в Брюксел.

От "Олаф Брюинг" заявиха, че новата им бира също така е в чест на източния финландски град Савонлина - базата на пивоварната, разположена на няколко десетки километра от границата на Финландия с Русия. Савонлина е известен със замъка Свети Олаф - средновековна постройка от 1475 г., в която се провежда ежегоден международен оперен фестивал.

"Малкият ни роден град Савонлина винаги е бил на границата между Изтока и Запада. Много битки са се водили в района на града и в замъка Свети Олаф, се казва в публикация на пивоварната в Tуитър.

Финландия има 1340-километрова граница с Русия, която е най-дългата в сравнение с тези на всички членове на Европейския съюз. A ние сме сигурни, че усмихнатият средновековен рицар е особено свежо попадение във време, в което е важно да изразиш позицията си повече отвсякога.

 

 


Още по темата: