Електронните игри, които психолозите препоръчват

мин. четене

Както вече ви разказахме, нови изследвания сочат връзка между електронните игри и доброто ментално здраве. Според експерти, игри като Animal Crossing също имат доказан позитивен ефект върху психиката.

Това не е маловажен въпрос. За милиони младежи и деца, които са в най-уязвимо положение, достъпът до терапия и средства за лечение са трудност. Експертите потвърждават, че онлайн игрите могат да помогнат на мнозина да намерят компания, общност, да намалят чувството за изолация и самота.

Игри като Hellblade: Senua's Sacrifice, в които е намесена темата за психозата също така помагат на роднини и приятели на заболели да ги разберат по-добре и да видят проблема им през техните очи. Такива като Celeste също така разглеждат теми като тревожност, депресия и неувереност, а Night in the woods е история за младеж, който се бори с депресия и дисоциация. What Remains of Edith Finch има художествен елемент, който разказва за злоупотреба на вещества и самонараняване. Има още много заглавия, които помагат на хора с различни симптоми да се справят с тях, посредством игра.

Заглавия като Alone together също помагат на хора със затруднения в социализацията - където един играч се занимава с една, цел, а друг довършва втора. Така хора с невронетипични симптоми могат да намерят отмора и дори приятелство - неща, които означават много за тях, защото социализацията им по принцип им е трудност.

Все повече такива проучвания помагат не само на родители и деца да взимат образовани избори. Те са и извор на идеи за много от производителите на игри, които във все по-конкурентната среда търсят най-добрия начин да изпъкнат. Неотдавна ви разказахме и за игрите, които помагат на деца с ADHD симптоми. Тенденцията е с развитието на технологиите и разбирането на ролята на игрите, компютърните игри да се развиват към това да са не само по-забавни, но и по-полезни.


Още по темата: