Екстремно нажежаване на езика на омразата

мин. четене

Външните условия, в които се налага да оцеляваме в променящия се климат на Земята, се отразяват пряко на поведението ни, но се оказва, че не само в реалния живот, а и онлайн. Макар да звучи невероятно, екстремните температури над или под оптималните за човека стойности между 12 С. и 21 С. показват отчетлив ръст в агресивното поведение. Това показа научно изследване в САЩ на електронното издание "МедикълЕкспрес", съобщи БТА.

Проучването разкрива ограничения в адаптацията на човека към екстремни температури и хвърля светлина върху подценяваното досега социално въздействие на климатичните промени - конфликт в дигиталната сфера с последици за социалната кохезия и психичното здраве.

Авторите от Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата анализирали милиарди туитове, публикувани в САЩ. Така е установено, че езикът на омразата се увеличава в различните климатични зони, социални групи в зависимост от това дали температурите са прекалено ниски или прекалено високи.

Специалистите установили, че извън температурната зона на комфорт омразата онлайн се увеличава с 12 % при по-студено време и с до 22 на сто при екстремни горещини.

"Засичайки с изкуствен интелект постове с език на омразата сред повече от 4 милиарда туита от американски потребители и комбинирането с данните за климатичните условия, установихме, че абсолютните числа и делът на езика на омраза се увеличават извън климатичната зона на комфорт. Хората проявяват склонност за по-агресивно поведение онлайн, когато навън е или прекалено студено, или прекалено топло", каза Аника Стешемесер, водещ автор на изследването. То предстои да бъде публикувано в сп. "Лансет планетари хелт".

Каква кампания тръгна у нас срещу езика на омразата онлайн:

 


Още по темата: