Държавите със специални визи за дигиталните номади

мин. четене

Първоначално като съвсем ограничена ниша от програмисти, но вече световно явление – дигиталното номадство е в полезрението на много държави. След ковид ограниченията, локдауна, въвеждането на дистанционна работа като стандарт  огромен брой хора усетиха от първа ръка удоволствието от комбинирането на работата с любимите занимания. В метрополиси като Лондон и Ню Йорк, където пътуването до работа може да отнеме часове, спестеното лично време, което е нужно, за отидеш до офиса, за да седнеш отново пред компютъра, е наистина значимо. 

Затова и  все по-голям брой хора могат лесно да се представят в ролята на дигитални номади. Според projectuntethered, броят на дигиталните номади в САЩ – които са най-много в света – е нараснал до близо 15.5 млн. души през 2021. За сравнение през 2018 те са били 4.8 млн., основно млади мъже и работещи в IT сектора. Много от тях обичат екзотични дестинации не просто заради кристалните води на плажовете, но и поради значително по-ниските разходи за живот. 

Досега дигиталните номади бяха и в доста интересна правна сива зона – те работят за чужди компании, но и в други страни. Затова и визите, които ги таргетират най-вече спестяват възможността да бъдат намесени в различни правни спорове. Migration Policy Institute съвсем наскоро изнесе и подробен доклад за 25 държави, които имат облекчена визова програма за дигитални номади. 

Северна и Южна Америка

Колумбия все още избистря своята специална програма за дигитални номади, като може да се възползвате от  тригодишна виза на стойност $282. Засега тя изисква множество документи, включително препоръки и доказателства за доход, но би трябвало в близките години да имат виза сходна с други държави. 

Коста Рика е една от водещите дестинации за мнозина, които работят от разстояние, като високият таван за доход - $2500 на месец или депозит от поне $60 000, я прави и доста по-ограничена. Но с природата и карибското време, това наистина звучи като добра оферта.   

Мексико се старае да привлече колкото се може повече американци с едногодишните си визи, като в допълнение предлагат и възможността да имаш и малък бизнес - като по този начин се поставя в рядката възможност да привлича дигитални номади-предприемачи.   

Каква е ситуацията в Европа, Африка и Близкия изток, вижте на следващата страница...


Още по темата: