Да преминеш през развода с коучинг

мин. четене

Раздялата е един от най-тежките периоди и за двамата от двойката, независимо дали става въпрос за официален развод или за раздяла без брак. И тъй като има нужда от помощ в този труден етап, се появи нова услуга в помощ на хората - консултант или коуч по раздялата. Това е човек, който осветлява процесите, помага с юридическа консултация или с психологическа подкрепа и като цяло хвърля светлина върху целия процес.

Според скалата за стрес на Холмс и Рае, която измерва стреса от различни житейски събития, разводът е на второ място като най-стресиращо житейско преживяване, през което човек може да премине след смъртта на близък човек – брачен партньор или дете. Но коучовете по раздяла се наемат, за да направят процеса малко по-лесен. Експертите казват, че все по-голям брой двойки се обръщат към такъв тип треньори, за да им помогнат да се справят с разпадането на брака и много бракоразводни адвокати вече насочват клиентите си към такъв тип коучинг услуги, за да им помогнат да се справят с емоционалните, финансовите и логистичните предизвикателства на прекратяването на брака.

След решението за раздяла

Първата крачка обаче я прави всеки сам. Да вземеш решение за раздяла понякога може да отнеме много време. Някои са склонни да живеят дълго време в компромис преди да вземат решение да продължат сами.

Някои хора описват раздялата с партньора си като тежка загуба – от загуба на дома, на приятели, на здраве, на време. Дори в загуба на тегло в гняв и много сълзи. Всичко това може да се спести с коуча по раздяла, който съпровожда хората в бурните води. 

Не винаги коучовете по раздяла са юристи. Това може да са психолози или консултанти по емоционално здраве. Но сертифицираните коучове по раздяла правят строен план как ще протече раздялата – физически и емоционално като на всеки етап човекът да не се чувства загубен, като в мъгла или просто изоставен.

Като начало се изготвя план за новото място на живеене. Ако се налага да се изнесете от досегашния ви дом, ще имате нужда от нов – къде да бъде той, да бъде под наем или да се закупи ново жилище, как ще си го позволявате занапред, колко близо ще сте до бившия си партньор и въобще искате ли да се виждате – са неща, които се изясняват на ранен етап от раздялата.

Коучовете по раздяла описват процесите като яхване на вълните, а не отнасяне от тях и в това е съществената разлика.

„Когато имаш контрол на действията си и ясна представа какво правиш, е много по-вероятно да се правиш успешно с раздялата и да вземеш живота си бързо в ръце. Да, раздялата е болезнена, но от нея не се умира, ако си подредим бързо нещата“, казва Кейти Трон, консултант по раздялата във Великобритания.

Какъв е коучът по раздялата?

За Наталия Хуарес, треньор по разводи със седалище в Торонто, решението да помага на другите при раздяла е изключително лично. Тя започва своята коучинг кариера, след като е развалила годежа си в края на 20-те си години и сега помага да напътства предимно отделни клиенти, но понякога и двойки, които се отказват от партньорствата си.  

Хуарес работи по вече утвърден процес, като започва с интервю с двамата партньори, за да оцени основните проблеми, довели до раздялата. После се поставят целите в няколко етапа и се проследяват резултатите в няколко текущи седмични сесии.

Колко траят коучинг сесиите?

Раздялата може да е бърза, но може и да е дълъг процес, който не осъзнаваме, че ни държи години наред. За да се спестят вредните психологически ефекти, коучовете препоръчват да се започне с 3- месечни сесии, след което се преценява дали има нужда да се продължи. Около половината от клиентите  продължават да работят със своите треньори. Цените в Торонто за подобен 3-месечен цикъл са около 3000 долара.

„Най-честата причина хората да търсят коуч за развод е, че са емоционално и психически претоварени“, казва Наталия Хуарес. „Те често се изправят пред много сложни емоции, затрупани са от логистични въпроси и не искат да натоварват приятелите и семейството си, които вероятно са единствената им система за подкрепа.“, споделя коучът.

Засега услугата се определя като висок клас, която може да си позволят основно заможни хора. Но според доклад от 2018 г. на застрахователната компания Aviva, средните разходи за развод в Обединеното кралство възлизат на 14 500 паунда в това число за правни такси и издръжка, допълнителни наеми, придобиване на нов имот за децата и правни отношения от бизнес отношенията между партньорите.

Какви хора наемат коуч по раздяла?

Средният клиент на Наталия Хуарес е на възраст между 30 и 50 години. 60% са мъже и според специалистите тази диспропорция се дължи на факта, че мъжете имат нужда от повече подкрепа, основно психологическа, тъй като жените по традиция имат повече поддръжка от приятели и семейство.

Въпреки че 80% от списъка с клиенти на коучовете по раздяла идват самостоятелно, има и значителна група от двойки, които се обръщат за комплексна услуга и за двамата.

„Двойките избират да се доверят на коуч по раздялата заедно, защото осъзнават, че имат нужда от трета страна“, обяснява коуч специалистът и изтъква, че често двойките имат проблеми с комуникацията, не обичат да попадат в конфликти или трудни разговори или просто искат да улеснят развода.

Променящото се лице на развода

Нарастващото търсене на коуч по раздялата показва, че хората стават все по-склонни да инвестират в един цивилизован развод, който да спести униженията, високата цена и психическото напрежение.

А милениалите често са описвани като „терапевтичното поколение“, което има по-малко резерви към професионалната помощ. При младите хора почти няма стигма за нуждата от подкрепа за психичното здраве. Затова и този тип клиенти с лекота се доверяват на коуч по раздяла, който им спестява много неприятни емоции.

С какво Gen Z са по-различни:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: