Бумът на марихуана кафето в ерата на канабис туризма

мин. четене

Едва два месеца след като Тайланд легализира употребата на продукти от канабис, здравният министър заля туристите с хладен душ:

„Туристите, които идват в Тайланд, само за да пушат канабис, не са добре дошли“, каза Анутин Чарнвиракул пред Ройтерс. Репликата беше в отговор на въпрос как властите се отнасят към бума на чуждестранни туристи, които заливат страната в търсене на евтини удоволствия. 

През 2018 г. Тайланд стана първата южноазиатска страна, която легализира канибиса за медицински нужди. През юни отглеждането му беше декриминализирано, което доведе до бум на употребата на растението за всякакви цели. В съвремието някои видове канабис се използват от хората за развлечение, тъй като в растението се съдържат тетрахидроканабинол. Канабисът спада към слабите наркотични вещества и поради тази причина е декриминализиран в някои страни, а в други процесът за легализация тече с пълна пара. 

А в Тайланд марихуана - кафенета изникват като гъби - предлагат различни продукти – от кафе с извлек от канабис, през сладкиши, дъвки, сироп, цигари – всичко, което може да представлява интерес за купувачите.

Въпреки всичко - консумация с мярка

За да регулират свръхконсумацията и рисковете за здравето на туристите обаче, властите въведоха ограничения. Например – пушенето на публични места на марихуана може да завърши със затвор и глоби до 700 долара.

И макар това да е само проектозакон, икономиката е доволна от легализирането на марихуаната. Тайланд е втората по големина икономика в Южна Азия. Прогнозите сочат, че с отварянето на пазара за марихуана, в страната тази година ще дойдат между 8 и 10 милиона туристи. Миналата година Тайланд посетиха 7 милиона чужденци, а през 2020 г.  те бяха едва 428 000, сравнено с 40 милиона спрямо предпандемичната 2019 г.

Тайландските власти изчислиха, че политиката към канабиса може да донесе на икономиката 790 млн. долара приходи като в това число се изчисляват и много други дейности като туризъм, настаняване, изхранване, пътешествия, но основната притегателна сила остава канабисът.

След завишения интерес към канабис индустрията в Тайланд, съседна Малайзия също обмисля възможни легални ходове. Властите и в двете страни подчертават, че изследванията за влиянието, ползите и вредите на канабиса върху човешкото тяло и психика продължават усилено.

Ето какво се случва в този бизнес в САЩ:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: