Адска жега изпепелява Европа

мин. четене

Едно от най-огнеопасните лета отбелязва Европа, обхваната от пожари във всички краища на континента. Изключително горещото и сухо време подпали големи масиви на Иберийския и Апенинския полуостров, в Хърватия, Гърция и Турция.

Над 16 000 души бяха евакуирани във Франция поради заплаха от пожари в югозападните провинции, където пожарите има опасност да се прехвърлят от Испания. В популярния туристически район Жиронд евакуираха хората в околните села, но те отдавна усещат дима и виждат отдалече пожарите, особено нощем.

Горещините стават все по-опасни и блокират нормалния живот. Пътищата се разтопяват заради изпепеляващите жеги, железопътните линии стават негодни за употреба, защото се нагорещяват до близо 100 °C и се раздуват. Увеличиха се и случаите на скални разломи, които причиниха опасни срутвания край пътищата и в туристическите зони. Дори в Алпите властите предупредиха, че заради необичайно горещото време са се активирали свлачища и срутища на местата, където преди е имало ледници.

В Южна Испания над 3200 души напуснаха домовете си от хълмовете Михас поради опасност от приближаващите пожари.

Засега Португалия удържа ситуацията с огъня, но и там страната обяви червена степен на готовност за масово избухване на пожари поради изключително сухото време и силните ветрове, които подпомагат огъня. Над 1000 смъртни случая бяха регистрирани през последните дни в Португалия и Испания заради изключително горещото време.

Цялото Средиземноморието е обхванато от частични пожари – от Мароко, през западен Крит и на Изток – в Гърция, където властите всяко лято се борят с горски пожари.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: