7 ползи от шоколада през лятото

мин. четене

“Девет от десет човека обичат шоколад. Десетият лъже”- Джон Тулиус

Шоколадът е блаженство, да си го признаем! За някои през лятото цел е шоколадовият тен, за други – шоколадовата гладкост на кожата (постига се с какаово масло), а за трети си остава чисто кулинарната наслада на всякакви какаови рецепти: шоколадов сладолед, пудинг или редче гладък шоколад, ползите са много, но трябва да познаваме добре свойствата на какаото, за да извлечем максимума от него.

Името "шоколад" идва от "chocolatl" на ацтекски език Нахуатъл - от "xococ" - горчив и "atl" - вода или напитка. Ацтеките са консумирали какаото като горчива ободряваща напитка, рядко е била подсладена, за да се запази остротата на вкуса, който събужда сетивата, а не да ги приспива. Затова полезният шоколад и до днес остава горчивият – този с над 70 % какао и мнооого по-малко захар.

Първото шоколадово блокче е направено от едва през 1842 г. от Джон Кадбъри. Даниел Петер пък добавя мляко и създава продукта "млечен шоколад". Млякото обаче сваля качеството и макар да го прави по-нежен, губим от полезните му качества. Млечния шоколад днес се приготвя от сухо мляко – микс от мляко и захар, което прави шоколадовото блокче твърдо. Все пак млечният шоколад също има ползи, защото с негова помощ се отделя хормона на щастието - ендорфин. А ако смятате, че не можете без шоколад - спортувайте повече, движете се на открито, смейте се в приятна компания. Това е същият хормон, който ви дава и шоколадът. 

Човек изяжда средно около 10 000 шоколадови парченца в живота си. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в устата. Затова знайте, че шоколад, който се топи твърде лесно или пък стои необичайно твърд, има заместители на какаовото масло (най-често палмово) и това смъква качеството. 

Ето 7 ползи от шоколада през лятото, от които да се възползваме с разумна консумация:

1. Шоколадът е полезен за сърцето! Особено, когато е обогатен с флаваноли и стерини, той е сред най-добрите храни за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Но тук отново идва правилната доза. Лекарите смятат, че до 50 грама черен шоколад на ден е подходящ за диетата на всеки възрастен, дори и за диабетиците, тъй като черният шоколад е беден на захари и богат на какао и какаово масло.

2. Шоколадът бори лошия холестерол! Ако всеки ден в продължение на 8 седмици човек изяжда по един малък шоколад, може да намали с до 5,3 % количеството на "лошия" (LDL) холестерол и да нормализира кръвното си налягане. Поне така твърдят кардиолози от САЩ, които са правили дългогодишни изследвания на влиянието на черния шоколад върху здравето.

Продължава на следващата страница...

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: