7 финансови грешки на младостта, които да избегнем

мин. четене

Когато човек навлезе в своите 20 години, усещането е като на влакче в увеселителен парк. На прага на своята самостоятелност и пред предстоящата кариера, много от нас се учат в крачка и как да управляват финансите си. Но често тези уроци на живота са скъпи и малкото курсове по лични финанси не ни подготвят за истинския живот. Направо се учим да оцеляваме в движение.

Всеки е правил различни финансови грешки в младостта си между 20 и 30 години. Ето някои от тях и предложения за идеи как да ги избегнем:

  1. Облекчени парични заеми

Допреди няколко години кредитът не беше лесно достъпен за младите хора. Опции като банкови заеми и кредитни карти бяха достъпни само за тези, които имат трудов договор и стабилни доходи. За сметка на това всеки може да вземе бърз кредит, който е в пъти по-скъп и увлича хората в неясни схеми на плащане именно поради нерегламентираните условия.

Лихвените проценти по тези бързи заеми са супер високи, което прави изплащането им много скъпо и опасно и не малко хора попадат в схемата – взимам друг кредит, за да платя първия. И така до безкрай.  Студентските заеми, които се отпускат през последните години, са за образование, а не за развлечения и други разходи. Никога не забравяйте това, когато правите вашия финансов план.

Съвет: Взимайте кредит или заем от близки само за суми, които можете да си позволите да върнете. Например – заем, който надхвърля месечния доход е нереалистично голям и не можете да си го позволите. Вместо това вземете малък заем и се постарайте да спестявате минимум 10 % от дохода си.

  1. Изнасяне от дома неподготвени

Свободата да имаш собствено пространство и да бъдеш финансово независим от родителите си е цел, която всеки, навлизайки в своите 20 години има начертан пред себе си. Но изнасянето от дома не означава автоматично, че "най-накрая съм успял в живота". Много хора са си представяли щастието, когато затворят вратата на собствения си дом. Но не винаги е така. Дори да имате стабилни и постоянни доходи, се оказва, че разходите по собствено жилище, дори под наем, са неочаквани за мнозина. Като наем, застраховка, такса за общите пространства, охрана, режийни, но също и техническа поддръжка, обзавеждане, храна, гориво, транспорт и какво ли още не! Затова младите хора на първо време е да опитат да живеят сами под наем, преди да вземат ипотека, която да са сигурни, че могат да управляват.

Съвет: На първо време се научете да правите месечен бюджет, към който да се придържате стриктно. Заложете всички разходи, които се очакват този месец, включително лекари, прегледи, техническа поддръжка на жилище, автомобил или друга техника.

  1. Живот над възможностите 

Много млади хора са изкушени от луксозен и изобилен живот, който не са готови да си позволят. Създаването на перфектния образ за себе си и обществото може да е изключително опасно. Много млади хора вместо да пестят, харчат всичко до стотинка и то седмица или 10 дни преди заплата. Вместо това направете план на развитието си и план за растежа на доходите ви – може да е втора работа или план за кариерно развитие, в което заедно с шефовете си може да обсъдите и увеличението на заплащането. Това ще даде известна яснота и за възможните разходи, които можете да си позволите във времето. Това са само малка част от финансовите грешки, които повечето от нас правят през 20-те си години.

Разходите за развлечения често надхвърлят разходите за храна и грижа за здравето, а това може също да е опасно, не само що се отнася до финансите.

  1. Купуване на неща, от които нямаме нужда

Консуматорското общество днес се базира на потребление, потребление и потребление и във вихрушката на това явление малко хора се замислят имат ли реално нужна от всички тези стоки. Всеки от нас има в излишък дрехи, обувки и аксесоари, но когато тръгне да се приготвя, постоянно няма какво да облече. Купуването на една рокля само за един единствен случай определено е глупава покупка, както и взимането на скъп мъжки аксесоар, който ще се покаже само веднъж. Същото важи и за промоциите – на стоки и на храна, която като купим в повече, накрая изхвърляме.

Съвет: Хората от години разработват капсулен гардероб, който покрива всички случаи и нужди на средния работещ човек. Промоциите са направени, за да се освободят търговците от стока, чийто срок на годност изтича, но това не е премиум стока, която да не се изпуска. Помислете за това при следващата оферта.

  1. Почивка на кредит

Компанията заминава на онова мечтано пътуване и всички ще са там! Как няма да отида и аз? Нямам пари? Не, ще намеря! Това е най-честата причина за взимане на кредит за непланирани почивки или пътувания. Това е доста сходно с графата „Живот извън възможностите ми“. Но има един начин да се справите с такива неочаквани изненади на живота. Никой не иска да изпуска купона, защото този купон никога няма да се повтори. Нито ще бъде по-весело, когато сме на 30 или 40.

Съвет: В месечния си бюджет добавете графа „Неочаквани разходи“ и още една "Развлечения". Всеки от тях е около 10 % от дохода ви. Ще се изненадате, че ако не пипате тези пари, месец след месец ще имате достатъчно за такива изненадващи пътувания и купони и ще имате известна сигурност всеки месец.

  1. Харчите за външния си вид състояние, но не и за преквалификация

Когато човек е млад, най-важното му е да е красив и харесван. Днешното общество налага високи норми за красота и младите са готови да дадат всичко, което печелят, за да отговарят на тези стандарти. Грешката, която масово се допуска, е че всички искат да изглеждат като суперзвезди, но не инвестират в своето личностно и кариерно развитие. Тъй като външният вид поглъща много пари, помислете как ще изкарвате тези средства и как да подобрите уменията си така, че да можете да си позволявате повече не само за поддръжка на красотата. Ако всеки 6 месеца инвестирате в себе си и уменията си чрез курс, книги или упражнения, това ще ви се отплати щедро с времето.

7. Не ползвате градски транспорт, а плащате за такси или изплащате автомобил

Градските условия на живот имат много удобства, които спестяват много време, енергия и най-вече пари. Общественият транспорт е измислен в услуга на повече хора на едно място и все по-добрата услуга е за предпочитане пред изплащане на автомобил или за такси. Дори и такси услугите са по-изгодни, тъй като тогава няма да имате разходи по поддръжката на колата, за застраховки, гуми, гориво. Помислете мъдро, когато взимате решения за транспорта си.

Ето и няколко хитри идеи как да се изключите от матрицата на работния си живот

7. 


Още по темата: