5 здравословни алтернативи на шоколада

мин. четене

Обикновено когато се говори за шоколад, повечето хора разбират лакомство и излизане от здравословния режим на хранене. Всъщност вредното в шоколада са захарта и заместителите на истинските съставки, които причисляват шоколада към джънка - хидрогенираните млека и масла, царевичните аналози и палмовата мазнина.

Ако все пак обичате какаовия вкус, ето няколко алтернативи на шоколада като не се лишавате от неговия вкус и здравословните качества на какаото:

  1. Какаови зърна

Суровите какаови зърна е всичко, което ви трябва, за да усетите интензивния шоколадов вкус. Всъщност, това е суровината, от която се прави какаото и респективно шоколадът. Какаовите зърна обаче нямат сладост и са по-скоро горчиви, но и едно зърно е достатъчно да схрускате, за да усетите наситения какаов аромат.

  1. Тахан с какао и мед 

Таханът може да се приготви от смилането на различни ядки: орехов, бадемов, сусамов, лешников, от тиквени семки, слънчогледов. Ако нямате възможност да си приготвите сами, просто си купете готов тахан и го смесете с пчелен мед и какао. Добрата пропорция е тахан към мед 2:1  супена лъжица + 1  с. Л. Сурово какао. Колкото по-маслено е какаото, толкова по-качествено и наситено на вкус е то. Тази прекрасна смес може да ползвате като течен шоколад върхо филия, бисквита, в палачинки и гофрети или като топинг.

  1. Рожков

Алтернатива на какаото е смленият рожков – това е растение със специфичен вкус и аромат като на цвят е близък до какаото. Все пак, ако имате алергия към какаото или искате да опитате нещо различно, вземете рожково брашно и направете бонбони, сладкиш или мляко с рожков – ще се изненадате от различния вкус!

  1. Фъстъчено масло с какао

Фъстъченото масло е висококалорично и богато на мазнини, но има своите достойнства. То има силно доминиращ вкус, затова използван в сладкиши и бонбони трябва да се внимава с дозата. Все пак фъстъчено масло в комбинация с мед или агаве с малко какао е чудесен бленд. А ако искате да направите бонбони, добавете малко овесено брашно и направете топчета. Великолепен и полезен десерт!

  1. Банан с какао

Ако сте вманиачен фитнес последовател и държите на наистина здравословното хранене, намачкан банан с лъжичка какао може да задоволи напълно какаовия глад. Бананът се използва с много сладкиши като заместител и на яйцата, тъй като изпечен в сладкиш дава плътност, но и въздушност. Така че може използвате сладостта на банана и за печива, и за суров десерт. А ако добавите и няколко лъжички кисело мляко, може да се получи доста добър мус за десерт.

За да обогатите знанията си за полезните свойства на шоколада:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: