15 начина да произвеждаме по-малко боклук

мин. четене

Почистваме винаги след себе си, детето и кучето, изхвърляме боклука си разделно и пазаруваме без употреба на найлонови торбички. За съжаление, това не е достатъчно, за да облекчим последиците от безобразията на човечеството върху планетата.

По данни на National Geographic едва 9% от произведената пластмаса действително се рециклира. Това значи, че почти всички пластмасови бутилки, които са минали през ръцете ни, са завещани на океаните. 30% от рибите вече са отровени с пластмаса, а до 2050 г. в моретата ще има повече пластмаса отколкото риби, става ясно от доклад на ООН.

Според Американския институт за опазване на околната среда световното потребление на найлонови торбички е достигнало годишно ниво от 1 трилион. От тях само 1% се рециклират, поради високите разходи за това. По-скъпо е да се рециклира пластмасова торбичка, отколкото да се произведе нова.

Как можем да променим трагичната тенденция? Важна първа стъпка е да се спре създаването на тонове отпадъци и да се насърчи повторното използване на ресурсите. Ето 15 прости тактики, чрез които да оставяме по-малко боклук след себе си.

1. Не приемайте промоционални предмети и материали.

2. Бойкотирайте балоните и еднократните празнични украси.

3. Заместете пластмасовите самобръсначки с метални или електрически.

4. Избирайте неопакован хляб, ако в супермаркета няма такъв – потърсете хлебарница.

5. Купувайте нещата, които редовно използвате в големи (XXL или Family) опаковки.

Какво още можем да направим, вижте на следващата страница:


Още по темата: