10-те най-добри дестинации за пътуване през 2022 г.

мин. четене

Всяка година Lonely Planet прави списък на топ туристическите дестинации по света. За 2022 г. има нови обекти, които бяха открити, а някои страни са разместени спрямо това, което предлагат като изживяване.

Гмурнете се и вие в това околосветско пътуване преди да букнете следващата си екзотична ваканция:

1. Островите Кук

15 острова в южния Пасифик са мечтана дестинация за мнозина. С чистата си природа, уникалните природни резервати островите Кук са номер 1 в този елитен списък. Столицата Раротонга е портал към едни от най-раските кътчета на света.

Ако обичате водните дейности, това място ще ви плени завинаги. Гмуркане, риболов, шнорхелинг, тук може да правите всичко! Освен всичко, гмуркането ще ви представи един нов свят, потънал под водите – това е културата на маорите, част която може да видите и пипнете все още без ограничения. 

2. Норвегия

Норвегия е известна като една от най-щастливите нации в света. По данни на CNN, това се дължи на любовта на хората към природата, които прекарват много време навън. Местните се шегуват, че ако е неделя и ти не си на вън, вероятно си болен. Норвегия предлага различни изживявания като къпане в гората на Бьокескоген – това е горичка с малък плаж на север само на 2 часа път от Осло. Заради отличните пътища и относително кратките дистанции, може да комбинирате морски изгледи с планински изкачвания в едно пътуване близко до природата.

3. Мавриций

Остров Мавриций в Индийския океан се намира източно от остров Мадагаскар и е недооценената перла на Африка. В Мавриций можете да намерите фантастични голф игрища, да направите вълнуващи планински преходи, да се насладите на разнообразие от водни спортове иби да се отдадете на наблюдение на птици и красиви плажове в една от най-добрите ботанически градини в света. Очарователната колониална столица има много за разглеждане, комбинирано с вкусна местна храна, фантастичен нощен живот и обекти от световното наследство на ЮНЕСКО.

4. Словения

Освен, че Lonely Planet забелязва Словения, тя попада в полезрението на интерес и на Michelin, които дават невиждано рядкото признание за кулинарни постижения – 7 звезди Мишлен на словенски ресторанти. С толкова много вълнуващи дестинации за изследване в Източна Европа, мнозина често забравят за Словения, но тя има запазена приказна природа с част от Алпите и късче Адриатическо крайбрежие.

5. Малави

Малави е малка страна в сравнение със съседните африкански страни като Мозамбик и Танзания. Известна като Топлото сърце на Африка обаче има уникални съкровища, които да сподели със света. Например езерото Малави, което е най-голямото езеро в света. Малави е отлично място и за сафари, но тук посетителите не трябва да се състезават с други туристи за пространство. Вместо това могат да се насладят на типичната африканска дива природа, където ще срещнат слонове, павиани, хипопотами в естествения им хабитат при това на много добра цена.

6. Египет

Не е изненадващо, че Египет е в този списък! Египет все пак е дом на едно от 7-те чудеса на света - пирамидите в Гиза, а пирамидата на Дозер наскоро беше отворена отново за посетители. И до ден днешен археолозите откриват нови неща, стари пирамиди, културни артефакти. Пирамидата на Дозер, която е висока около 400 м е най-старата от всички пирамиди в групата и миналата година беше отворена за туристи.

7. Оман

Чували ли сте за фиордите на Оман или за „Празния квартал“?  Оман има какво да предложи! В Мусандам, на границата на Ормузкия проток, планините достигат височина до 2000 метра, създавайки впечатляваща гледка. А "Празния квартал" се намира в пустинята, където се срещат Оман, Йемен, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Не всеки ден можете да посетите четири държави наведнъж!

8. Ангуила

Въпреки че технически Ангуила може да не е държава, а по-скоро британска територия, тя все пак си спечели място в списъка! Този прекрасен карибски остров беше много внимателен за отговорното отваряне за туристи. Но след като отново стана туристическа дестинация от масов тип, Ангуила може да предложи невероятни 33 обществени плажа, топло време, кристални морски води, красиви хотели и фантастична храна. Поради всички тези причини Ангуила е отличен избор за почивка през 2022 г.

9. Белиз

От руините на маите до водите на Карибите, Белиз има по нещо за всеки. Освен това е много достъпен за американците, тъй като е само на кратък директен полет от много северноамерикански градове. Белиз има и обект, под закрилата на ЮНЕСКО – резерватът на Белизкия бариерен риф, който е зашеметяващо причудливо място за изследване. Въпреки че страната се намира в Централна Америка, националният език е английски, което улеснява още повече туристите.

10. Непал

Дори на сте заинтересовани от изкачването на връх Еверест, Непал има много други изживявания, които да предложи на туристите. В отдалечения район Мустанг се намира най-високата пустиня, но е и дом на безкрайно гостоприемни местни хора. Местни деликатеси като масло от як или консерви с момо са сред туристическите атракции, наред с неописуемите гледки на планини, долини и далечини.

Още туристически открития:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: