10 нови зимни спорта за още адреналин

мин. четене

Ако сноубордът ви отегчава, а ските ви изглеждат твърде екстремни – не бързайте да зачерквате зимните спортове. Има още толкова много нови активности, които изобретателният човешки ум въвлече в създаване на нови спортове. Да си го кажем – дори сноубордът е нов вид спорт на по-малко от 50 години! Така че да дадем шанс на някои нови зимни дейности, които да опитате:

1. Конни ски

Този нов вид спорт се изпълнява само при теглене от кон по равен терен. На практика, конните ски приличат на водните ски, при които също скиорът бива теглен от подемна сила.

2. Сняг с кучешки впряг

Същото изживяване може да изпитате и при впряг с кучета – висока скорост, близък контакт с природата и животните и достатъчно физическо натоварване за запазване на баланс.

 

3. Снежно поло

Снежното поло се играе върху заснежен терен и за първи път се въвежда като спорт през 1985 г. в Швейцария, когато за първи път играли снежно поло върху замръзнало езеро.

 

4. Снежен каякинг

Това, че има сняг съвсем не значи да приберете трайно каяка в гаража. Снежният каякинг е много забавен начин да обикнете склоновете на планината и да се спускате по пухкави стръмнини почти като в шейна. За баланс и управление се изпозват специални гребла, приспособени за сняг.

5. Леден яхтинг

Много популярен в Холандия и Финландия, леденият яхтинг е кръстоска между уиндсърфинг и ветроходство. Моряците използват техники, които са подобни на ветроходството, но бегачите на дъното на лодката работят като остриета на кънки за лед, за да се захванат за замръзналата повърхност.

6. Снежен кайт

Парашутисти и парапланеристи се събират и решават, че имат нужда от нов адреналин, включително и през зимата. Така комбинират кайт спортовете с чифт ски или сноуборд, който е теглен от вятъра в крилото. Този спорт води началото си от Втората световна война, когато парашутисти доставят провизии на войниците в Алпите.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Veeti Tuutti (@veetituutti)

7. Снежен скутер

Обичате сноуборда, но и планинско колоездене? Сега можете да правите и двете едновременно. Скутерът за сняг е тънък сноуборд с кормило, прикрепено отпред, така че управляващият може да има контрол като на велосипед. Този вид скутер може да се кара и по ски пистите, но и по неутъпкани терени.

8. Леден риболов на акули

Всеки може да отиде на леден риболов на костур, но трябва да си истински екстремен спортист, за да се изправиш в ледените води, за да ловиш акули. С тегло над 1500 кг. и размери до 10 метра, гренландската акула със сигурност е ново предизвикателство дори за най-опитните рибари.

 

9. Картинг на лед

Повечето от нас се опитват да избягват леда, когато са зад волана, но не и при новия спорт – картинг на лед. При този спорт пистата е изцяло замръзнала, а някои от картовете са модифицирани с гуми с шипове, за да осигурят допълнително сцепление.

10. Банди

Друга смесица от спортове е банди - с елементи от футбол, американски футбол, хокей и хокей на трева. Въпреки че е популярен по света, има повече от един милион играчи в Русия и само една пързалка за банди в САЩ в Минесота.

Още предложения за зимата, които ще ви харесат

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: