"Топлоцентрала" - новото туптящо културно сърце на столицата

мин. четене

Добри новини за културния живот в столицата – на 24 ноември врати отваря „Топлоцентрала“, място с мисия - да се превърне от един изоставен обект в пространство, което да даде нови хоризонти на българските артисти.

Скрита зад едно от малките възвишения на Южния парк, между културно-историческия комплекс "Гарнизонно стрелбище", хотел "Хилтън" и Перловската река, топлоцентралата е построена през 1981 г. заедно с НДК и е служила за отоплението на двореца до 1983 г.

Дълго време тя пустее и минават над 30 години, преди да се роди идея как да бъде използвана. Реновацията ѝ се случва четири десетилетия след построяването ѝ.

Креативен директор на мястото е Веселин Димов, познат най-вече като актьор и режисьор, а и до скоро като част от Асоциация за свободен театър (АCТ) и Асоциация за алтернативно съвременно изкуство МОМО.

"По своята даденост мястото е за изпълнителски изкуства - танц и театър, но също така е приложимо за концерти и партита“, споделя Димов.

„Топлоцентрала“ ще бъде открита на 24 ноември с танцовия пърформанс "Алея на космонавтите" на трупата Саша Валц.

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила


Още по темата: