Най-добрите дестинации за дигитален детокс

мин. четене

Постоянно сме с телефона в ръка и това ни вреди. Дали го осъзнаваме, или не, то е факт. Постоянното стоене във социалните мрежи ни прави тревожни. Проучванията показват, че близо 60 % от хората, които използват смартфони, проверяват някоя социална мрежа пет минути преди лягане и в рамките на 30 минути след събуждане.

Фактът, че „дигитален детокс“ е десет пъти по-търсено в интернет, отколкото преди 15 години, е достатъчен повод да се замислим, че е необходимо да променим нещо в начина си на живот.

Но къде можем да избягаме? Проучване на Uswitch подреди в класация най-добрите дестинации за дигитален детокс. 

Мачу Пикчу, Перу

Мачу Пикчу е на почти четири часа път от най-близкия град Куско. Това е и най-дългото пътуване в този списък. Дворците, храмовете и домовете се намират на 2430 м надморска височина в Андите. Той е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1983 г.  С изобилието от природни и исторически забележителности няма да ни позволи да ни бъде скучно, когато решим да дръпнем шалтера на света на социалните мрежи.

 

Памуккале, Турция

Ако гледаме снимките, може да ни се стори, че сякаш снежни скали са кацнали над долина в провинция Денизли в Турция. Причудливите форми, които обгръщат малките тюркоазени езерца оставят впечатлението, че целият склон се топи. Въпреки тази вълшебна илюзия, мястото съвсем не е студено. Понякога температурата на водата достига 40°С и отгоре. А скалите, които застрашително приличат на лед, всъщност са от варовик. Регионът има умерен климат през по-голямата част от годината, което го прави отличен избор за топлолюбиви пътешественици, които искат да се изплъзнат от лапите на вездесъщия интернет. 

 

 

Вижте кои са останалите три ето тук - в Момичетата от града! 

 


Още по темата: