Малката Италия, скрита в сърцето на София

мин. четене

Лятото е сезонът на отпуските. Всеки планира почивки, пътувания, приключения. Всеки мечтае за преживявания и нови неща, но в този материал няма да говорим за плажове, морета и коктейли, а за тайните местенца в София, която макар и полупразна през лятото, ни позволява да пътуваме из целия свят чрез храната.

Именно едно такова пътуване ме отведе до слънчева Италия. Паста, бира морети и много, много италианска реч белязаха една от вечерите ми, в която търсих скрито местенце, в което да вечерям спокойно. Случайността ме отведе до дома на мама Карла и Фабиано, който е локализиран в същинския център на София, на ул. „Дякон Игнатий“ 19, но скрит между четири стени.

Мястото не е голямо, от онези, които имат 5 или 6 масички, но е достатъчно просторно, че да не чуваш разговорите на останалите. Това, което впечатлява, е невероятното усещане, че сякаш наистина си в Италия, а не в центъра на София. Усещането може би е в резултат на това, че от кухнята се чува италианска реч, сервитьорите размахват с ръце с типичната страст и ако дадеш дори и моментен сигнал, че си запознат с италианската култура и език, започнат да ти говорят на италиански.

От опита си по такива местенца знам, че най-дребният детайл е най-важен и от момента, в който разбрах, че предлагат бира Настро Азуро, която внасят директно от Италия, и имат само четири вида паста (без досадните вариации и измишльотини), вече знаех, че това място е точно онова гурме пътешествие, от което се нуждаех точно в този момент.

За финал: храната беше вкусна, бирата - силна, а чиниите - бързо останаха празни. Едно е сигурно - италианците знаят как да обичат чрез храната. 

Автор: Евгени Кирилов


Още по темата: