10 острова в Италия, за чиято прелест не знаехме

мин. четене

Всеки е чувал за Сицилия, Сардиния и модерния за хайлайфа Капри, но Италия има още много скрити прелестни острови, за които не сме и подозирали. Всъщност бреговата ивица на страната е осеяна с над 350 идилични острова, кой от кой по-красив и най-хубавото – слабо посещавани за търсачите на пълния релакс!

Важно е да знаете обаче, че тези острови са пазени като последните италиански крепости, където почиват само италианци с големите си шумни фамилии. Така че, ако не искате да споделяте райските кътче с други, избягвайте юли и август.

1. Фавиняна

Само на час път с ферибот от западния бряг на Сицилия, скалистият Фавиняна е най-големият и най-популярен от трите Егадски острови. Това е късче земя с форма на пеперуда, оградена от назъбена брегова линия с чудни пясъчни плажове и малки тайни заливчета. Най-красивите плажове са Cala Rossa и Cala Azzurra. Чистите лазурни води на Тиренско море тук са осеяни с лодки, ветроходни яхти и луксозни моторници. От пристанището може да се наеме всичко според бюджета - със или без капитан и прекарайте деня в плуване, гмуркане с шнорхелинг, пиене на студена бира или коктейли...

Какво да опитате? Пържола от риба тон, специфичната супа с миди, каперси и тартар от риба тон с мента.

Жокер: Скутерът е най-добрият начин за придвижване по суша.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Giuseppe (@peppeintra)

2. Маретимо

Очарованието на малкото островче Маретимо донякъде се дължи на факта, че там движението е забранено. Маретимо е най-отдалеченият от Егадските острови. Относителната недостъпност и липсата на хотели поддържат туризма тук до голяма степен прост и в рустик стил. Посетителите идват за по няколко дни, наемайки семпли стаи в единствения град на острова, където стените са варосани, а прозорците са със сини капаци. Притегателни са за изследване са морските пещери и пещери, плуването край скалистия бряг, спиране за следобедно капучино или оттегляне в ленив релакс на дебела сянка с книга. Вечер гостите се наслаждават на местна супа от омар в някоя от семплите тратории. Това е най-добрата дестинация за почивка! А ако имате повече енергия, опитайте силите си с пешеходните пътеки през ароматната вътрешност на острова, където може да наблюдавате соколи скитници или дори орли.

Жокер: Гмуркането и шнорхелинга са най-впечатляващи в защитените води. Свържете се с Voglia di Mare.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: