Живот като на лента преди, но и след смъртта

мин. четене

Преди 70 години на тази дата – 26 юли от този свят си отива една емблематична фигура за Аржентина. Евита Перон почива на 33-годишна възраст след борба с рака, но заедно с това тя оставя незаличима следа в историята и културата на страната. А в годините след смъртта й през 1952 г. и странната сага с балсамираното й тяло връщат отново и отново образа й към реалността. 

Този зловещ отвъден живот, в който тялото е било крито в продължение на 16 години от военната диктатура в Аржентина в отчаян опит да опазят мумията, е във фокуса на новия сериал на Disney „Света Евита“, съобщава Ройтерс. Сериалът е по бестселъра на аржентинския писател Томас Елой Мартинес.

Историческият трилър включва 7 епизода от по 45 минути, продуцирани не от кой да е, а от мексиканската актриса Салма Хайек. Режисьор е Родриго Гарсия, син на известния колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес, и аржентинецът Алехандро Мачи.

Живот като на лента преди и след смъртта

През 1952 г. 33-годишната Евита почива от рак на шийката на матката, след като успешно се бори за правото на жените в Аржентина да гласуват и се застъпва за правата на работниците. Това я превръща в любимка и сред средната класа, и сред бедняците до голяма степен благодарение на ораторските умения на Евита Перон. Тези умения тя развива в предната си работа като радиоактьор, а след като се жени за Хуан Перон, образът на първата дама на Аржентина избухва в обожание и почитание.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: