Харисън Форд на 80: „Индиана Джоунс“ 5 ще е знаменит финал на кариерата му

мин. четене

Ако слуховете са верни, Харисън Форд ще направи своята последна роля в кариерата си в „Индиана Джоунс“ 5, който се очаква по кината през 2023 г. Актьорът навършва впечатляващите 80 години на 13 юли и се радва на знаменита холивудска кариера с много възходи и ... няколко спада. Но точно по сценария на живота.

За поколението, израснало с кината и VHS видеокасетите, Харисън Форд беше нашият пилот, приключенец, велик и смел археолог... А днес навършва 80 десетилетия, 60 от които неминуемо беше на екран и радваше поколения след поколения киномани.

Ето 5 непознати факта за Харисън Форд, които може би не знаете:

 1. Невинаги Форд е бил в касовите главни роли. Началото на кариерата му започва с малки участия в тв сериали и всъщност той остава толкова време в страни от интереса на големите, че е на път да се откаже от актьорството.

  Истината е, че Харисън Форд повече отдава внимание на дърводелството, от което печели повече, отколкото от ролите си. Още по-интересно е, че докато снима роли за филмите на Джордж Лукас „Американски графити“ от 1973 г. и се въплъщава във Хан Соло, Форд отделя повече време на дървен под, поръчан му от Франсис Форд Копола.
   
 2. Харисън Форд измества Ал Пачино, Кристофър Уокън и Кърт Ръсел, както и Ник Нолти и Джон Траволта за ролята на Хан Соло. А самият филм „Междузвездни войни“ е определян във листа на второстепенни филми на Холивуд. Накрая обаче само Форд преминава през 14-не кастинга, за да вземе легендарната за него роля на пилота - Хан Соло.
   
 3. Харисън Форд не се радва особено на едновременния успех на трите филмови хита с негово участие, защото смята, че това обърква публиката. През 1980 г. излиза „Империята отвръща на удара“, тръгва поредицата за „Индиана Джоунс“ , а през 1982 г. излиза и „Блейд рънър“. И трите филма залагат на ефектите и на динамиката на холивудските приключения. Но това бетонира името на Харисън Форд в киното.
   
 4. Единствената номинация на Форд за Оскар до тогава беше за вероятно най-добрата му работа извън касовите франчайзи и поредици. По ирония на съдбата номинацията е за ролята на актьора като полицая от Филаделфия Джон Бук, който помага на момче от амишите да се измъкне от стрелци - убийци, след като е станал свидетел на полицейско убийство. Свидетелят на Питър Уиър (1985) е точно заглавието, което боксофисът не иска Форд да прави след „Храма на обречените“ и „Завръщането на Джедаите“. И все пак това е една от най-великите кино творби на 80-те години на миналия век – със синтез на перфектна романтика, в която академичното търпение на д-р Джоунс, гангстерският цинизъм на Декард и смелостта на Соло поразително се съчетават. 
   
 5. Името на Харисън Форд се пришива към най-великите режисьори от неговото поколение. Но по-правилно е да се каже, че той прави легендарни филмите с негово участие. Ето и част от тях, с титаничните имена на режисьорите Франсис Форд Копола („Апокалинпсис сега“), Стивън Спилбърг (E.T.), Джордж Лукас („Американски графити“), Роман Полански („Франтик“), Ридли Скот („Блейд Рънър“), Иван Райтман („6 дни и 7 нощи“), Филип Нойс („Патриотични игри“).

Само времето може да довърши доказателството, че Харисън Форд е истинска легенда на Холивуд. След 40 години на екран на някои от персонажите му, те отново се връщат с още по-голяма сила – и това е истински триумф за Холивуд.

Следващото поколение като Джей Джей Ейбрамс („Силата се пробужда“), Дени Вилньов („Блейд Рънър 2049“) и Джеймс Манголд („Индиана Джоунс“ V) постигнаха немислимото. Те върнаха на Харисън Форд славата на трите му ключови роли отново почти едновременно. 

Честит 80-ти рожден ден на кръстника на всички спомени от VHS касетите с детски филми, на пилота, авантюриста, професора и измамника – всички образи, в които мечтаехме да се превърнем.

 

Още звездни рожденици от Холивуд:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: