Собственик на заведение, което не протестира: "Вирусът извади далаверите на светло!"

мин. четене

Разказахме ви вчера как се отнесоха с нас като клиенти в едно централно софийско заведение, когато изневиделица трябваше да напуснем, за да отиде целият персонал под строй на протест. В края на материала има паралел с едно друго място - от втория вид, където правила не съществуват.

Оказва се обаче, че има и трети вид заведения, и те - забележете - дават всичко от себе си, за да запазят нивото на нормалност, доколкото е възможно. Както във взаимоотношенията си с клиентите, така и в отношенията с държавата. 

Тези заведения работят спрямо разпоредбите, не протестират, персоналът е 100% ваксиниран, на клиентите любезно се напомня да покажат своя зелен сертификат, РЗИ е уведомена, че работят на 100% капацитет със спазване на мерките,  и процесът си върви по най-добрия възможен начин в настоящата особена ситуация. 

Такъв еднорог е Daro - breakfast & brunch ресторант в сърцето на София.

Направи ни впечатление публичната позиция на Дарин Стойков, собственик на "Даро", който не е съгласен с поведението на повечето представители на бранша: "Не ги разбирам колегите "ресторантьори" за какво точно протестират?!" 

"Вероятно защото вирусът им извади далаверите на светло и 20% помощ е била доникъде, защото са декларирали навремето около 10% от реалния си оборот?

Или защото кризата показа колко сиви работодатели са били и хората им не могат без бакшиша? Или защото винаги досега са имали данъчна протекция и политически чадърчета? Или пък защото... всичко заедно?"

С тези думи Дарин обяснява защо не е затворил вратите на своя ресторант, за да се включи в глъчката на Орлов мост. И защо не се бунтува срещу опитите на здравните власти да овладеят Ковид кризата. 

Свързахме се с него, защото различните гледни точки са ценни, а тази дори е с положителен привкус. 

По телефона той бе категоричен, че работата не е намаляла след въвеждането на зелените сертификати и не знаеше откъде се получават тези драстични проценти спад в оборота, които цитират протестиращите. 

"Протестират, защото са хронично недоволни.

"Колеги" трудно бих ги нарекъл. Каквото беше въведено от март месец досега - те все са против, срещу всичко! Може да работите навън и 50% вътре - "Ааа не, малко ни е." Добре, работете на 1,5 м разстояние - "Не, много е разстоянието." Работете със 100% ваксиниран персонал - "Ооо, не, не!"

По думите му просто трябва да се отделят още 2 минути допълнително внимание на всеки клиент, за да се поиска зелен сертификат и... това е! Клиентите вече също знаят какво се очаква от тях.

Позицията му относно сертификатите и настоящите мерки далеч не означава, че Дарин Стойков е безропотен фен на политическите решения от началото на кризата досега. Той определи мерките 60/40, 80/20 и 75 на 0 като неприложими и абсолютен провал. 

И все пак вчера той не изгони своите клиенти преждевременно и без предупреждения. Благодарим му от тяхно име!
 

За автора:

Деница Стефанова

Деница Стефанова е повече момиче от града, отколкото журналист, въпреки че има 7-годишен опит зад гърба си в различни медии. Преди време решава да зареже професията и да започне да участва в нещата, които допреди само е отразявала с камера и микрофон или с диктофон и фотоапарат. Днес отново захваща познатите оръдия на труда плюс клавиатурата, за да ни покаже какво е научила от другата страна, да н...

Виж профила

Още по темата: