Рубен Лазарев – с обич към "Шишман"

Оживената търговска улица „Цар Иван Шишман“ отново се открои като гореща тема сред софиянци. След месеци активна ремонтна дейност, придружена от неминуемото ограждане, разкопаване и промяна на движението, тя най-после е отворена.

Не, не се радвайте предварително - ремонтът все още не е приключил. По „Шишман“ в момента можем да се придвижваме свободно, благодарение позиционирането на временна настилка, която ще остане до стартирането на втория етап от реконструкцията, планиран да започне пролетта на 2022 г.

За мнение по въпроса потърсихме Рубен Лазарев – основоположник на гражданската инициатива „Ремонт Шишман“ и собственик на популярната англоезична книжарница „Elephant Bookstore”, превърнала се в един от символите на „Шишман“. Ето какво ни сподели той за настоящето и бъдещето на улицата.

„Шишман“ в момента е отворен – по твои наблюдения изпълнява ли добре функциите си временната настилка?

Рубен Лазарев: В момента настилката е функционална и такава би трябвало да остане през идните шест месеца до датата на продължаването на ремонта.

Това е единствената улица, поне през последните 15-20 години от историята на София, която се асфалтира по време на ремонт. За сравнение може да посочим други централи улици като „Иван Вазов“ или дори като „Витошка“, които стояха на чакъл с месеци. В случая, позиционирането на тази временна настилка се превърна в прецедент, като до голяма степен това е резултат от активното отношение на организацията ни, която е в пряк диалог със Столична община от самото начало на ремонтните дейности на “Шишман” и конкретно със заместник кмета инж. Ангел Джоргов.

Как се стигна до формирането на тази гражданска инициатива?

Рубен Лазарев: По време на ремонта на площад „Свети Седмочисленици“ и ул. „Граф Игнатиев“, както и на ремонта на ул. „Иван Вазов“, станахме свидетели на странни практики и лоши резултати от гледна точка на организацията, които засегнаха всички живущи и работещи в района.

С цел да се избегне подобна ситуация и на „Шишман“, реших да поема нещата в свои ръце още през 2019 година и основах групата „Ремонт Шишман“ във Фейсбук, в която се събра около 90% от бизнесите на улицата, както и критична маса съседи от махалата. Имайки зад гърба над 400 човека стартирахме преговори със заместник-кметовете и техните екипи.

Каква бе нейната основна цел?

Рубен Лазарев: Да не се повтарят старите грешки и да представим ясни искания по точки отношение на онова, което според нас е хубаво да се случи на „Шишман“ по време на ремонтните дейности.

Всички точки бяха представени през зам.-кметовете, като започнахме да правим и регулярни срещи, с което показахме своите сериозни намерения. Тук трябва да отбележа, че диалогът с Общината, който започнахме бе изключително градивен, за което съм подчертано благодарен на зам.- кмета Джоргов.

Продължава на следващата страница...Още по темата: