Полша през очите на една млада и ядосана актриса

мин. четене

Смъртта на Изабела от Пшчина, която угасна в разцвета на силите си вследствие на радикалния закон, забраняващ почти изцяло абортите в Полша, не може да остави нито една жена по света безразлична, но за полякините значи още повече. Те все по-ясно виждат последствията от това, че живеят в страна, където може да е опасно да забременееш. 

Страна, в която 30-годишната Изабела загуби живота си, защото лекарите не са се осмелили да прекъснат бременността ѝ, решавайки да изчакат болният плод в корема ѝ да умре, за да го извадят, когато вече няма пулс.

Законът забранява абортите дори при сериозни деформации на плода.

Те може би са нямали друг избор. Изабела е нямала друг избор.

Жените в Полша нямат правото на най-личен избор, свързан с тялото и живота им - решението дали да станат майки и още повече - дали да станат майки на дете с увреждане. Нямат избор дори когато се знае, че детето, което носят в утробата си, ще умре. Те са длъжни да го износят, докато има пулс. Това е ужасяващо. 

Портрет на Изабела като част от протестите.

Как се чувства една връстничка на Изабела и какво се случва в Полша в момента, освен че мъже и жени протестират, скандирайки "Нито една повече"? Поговорихме за това с Йоанна Поуеч - млада жена, която е ядосана.

Как би се представила за българските читатели?

Йоанна Поуеч: Аз съм на 30 години, живея във Варшава. Имам диплома по актьорско майсторство и антропология на културата. Работя като актриса. 

По какъв начин се чувстват полякините в собствената си страна напоследък?

Йоанна Поуеч: Говорейки за правата на жените в Полша, трябва да кажем няколко думи за случилото се тук миналата година.

През октомври 2020 г. Полският конституционен трибунал постанови, че абортите, предприети поради дефекти на плода, са противоконституционни, което означава, че абортите ще бъдат разрешени само в случаи на изнасилване или кръвосмешение или ако животът на майката е застрашен. Така че, дори ако плодът е наистина тежко увреден, жената все още няма право да направи аборт и всеки лекар, който би й помогнал с това, може да бъде изправен пред съд и осъден на затвор.

През януари 2021 г. правителството разреши на съда да публикува това постановление, превръщайки го в приложим закон.

Преди това Полша вече имаше един от най-рестриктивните закони за абортите в Европа: те бяха законни само в три случая, които бяха аномалии на плода, бременност в резултат на изнасилване или кръвосмешение и риск за живота на жената. Ако вземете предвид, че 1074 от 1100 аборта, извършени в Полша миналата година, са направени поради аномалии на плода, става ясно, че истинският резултат от решението е, че абортът в повечето случаи е незаконен.

Още от миналата година се вижда нарастващото безпокойство сред жените (и сред всеки, който има достатъчно въображение, за да мисли за възможните последици от решението).

Сега, година по-късно, смъртта на 30-годишната Изабела от Пшчина показа, че може да е опасно да забременееш в Полша.

Въпреки че плодът сигурно е щял да умре, лекарите не са го извадили и са изчакали, докато умре в утробата на жената, за да започнат да я спасяват. По това време сепсисът вече се е развил и тя умира. 

До нас достигат новини за радикални закони, забрани, протести, нелегални аборти, напрежение... Какво виждаш ти отвътре? 

Йоанна Поуеч: Има още един аспект на тази ситуация. В момента Полша има най-ниското демографско увеличение от Втората световна война насам.

Хората в репродуктивна възраст не желаят да имат деца по различни причини, някои от които са: високи цени на жилищата; ситуацията на пазара на труда, при която много хора са наети на т. нар. "нежелани договори", които не покриват първичната здравна помощ; страх за финансовата стабилност на фона на инфлацията и растящите цени на храните; двойки, страдащи от безплодие.

Правителството предприема някои абсурдни ходове, за да предотврати демографския срив, като в същото време премахва инвитро от списъка с възстановявани от държавата терапии, тъй като асистираната репродукция се счита за неморална от Католическата църква.

Освен това, поради новия закон за абортите, самата бременност представлява потенциална заплаха за здравето и живота на жените, което също не насърчава раждаемостта. 

 

Продължава на следващата страница...


Още по темата: