Отиде си гръцкият композитор Вангелис

мин. четене

Гръцкият композитор Вангелис почина на 79-годишна възраст. Не се посочва причината за смъртта, а новината беше съобщена от адвокатската кантора, представляваща музиканта, съобщи Ройтерс.

В публикация в Twitter гръцкият премиер Кириакос Мицотакис нарече Вангелис „пионер на електронния звук“: "Той започна дългото си пътуване с огнените колесници. Оттам винаги ще ни изпраща своите бележки", пише Мицотакис.

Вангелис е известен на широката публика с вълнуващата си електронна музика от филма "Огнени колесници" от 1981 г. Музиката беше отличена с Оскар и стана една от най-обичаните филмови мелодии, както и Conquest of Paradise.

>

„Ad astra, Vangelis“ – написаха в Twitter на латински (към звездите)  от НАСА, отбелязвайки, че Вангелис е допринесъл много със своята работа за изследванията на Юпитер.

Роден като Евангелос Одисеас Папатанасиу през 1943 г., младият Вангелис развива интерес към музиката и експериментира със звуци от тропане на тенджери и тигани или забиване на пирони, дрънкане с чаши и други предмети към струните на пианото на родителите му.

Той попива гръцките народни песни и православната християнска хорова музика, но не е имал официално музикално образование, което по-късно казва, че е помогнало да спаси чувството му за творчество.

В началото на кариерата си свири с местни рок групи, а по-късно Вангелис заминава за Париж на 25-годишна възраст. Там се присъединява към изселили се млади артисти след преврата от 1967 г., при който е създадена военна хунта в Гърция. Далеч от дома, той е привлечен от тогавашния нов свят на електронните синтезатори, което му позволява да създаде цветисти мелодични композиции, превърнали се в негова запазена марка.

Въпреки че се радва на успех в европейската музикална сцена от началото на 70-те с групата му Aphrodite's Child с Демис Русос, Вангелис се чувства неудобно в очакванията да създава комерсиална музика. Затова се оттегля в звукозаписното си студио, което сам създава в Лондон.

Именно там написва партитурата за "Огнени колесници", историята за триумфа на група британски бегачи на Олимпийските игри през 1924 г. Веднъж Вангелис казва, че присъденият му Оскар, оглавявал класациите в продължение на седмици, е почит към баща му, който е бил запален бегач - любител.

Успехът на „Огнени колесници“ засенчва останалите му композиции, но той пише музиката за редица големи филми, включително „Lost“, режисиран от неговия сънародник Коста-Гаврас, и футуристичния трилър на Ридли Скот „Blade Runner“.

Вангелис е много продуктивен като работи десетилетия за рекламния бранш и киното до сложни композиции в симфоничен стил и „Jon and Vangelis“ - дуото му с Джон Андерсън, вокалист на рок групата Yes.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: